fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pakistan: christelijke moeder geschaakt door baas

KN Redactie 31 juli 2015
image

Moeder van drie

Dat overkwam Fouzia Sadiq onlangs, een moeder van in de twintig van drie kinderen. Zij werd ontvoerd en verkracht door haar 55-jarige baas, een islamitische landeigenaar. Zij is vervolgens door hem gedwongen zich te bekeren tot de islam en met hem te trouwen, meldt de Christian Post.

Lijfeigenschap

Fouzia werd vorige week donderdag ontvoerd terwijl zij aan het werk was op het veld bij het stadje Burj Mahalam in de provincie Punjab. De vrouw maakt deel uit van de familie van haar vader die in praktisch lijfeigenschap werken van Muhammed Nazir. Zij krijgen niet betaald, maar mogen gratis wonen in een krotwoning.

‘Eigendom geworden’

Volgens de eerste berichten kreeg te familie van een broer van Nazir te horen dat Fouzia de volgende dag zou terugkeren. Toen dit niet gebeurde en de familie opheldering vroeg kreeg zij te horen dat de jonge vrouw zich bekeerd had en met haar verkrachter was gehuwd.
Volgens de Vereniging van Christelijke Britse Pakistani (BPCA) kreeg de familie te horen dat Fouzia “zijn eigendom” was geworden en dat zij er vooral geen zaak van moest maken.

Krachteloos vonnis

Een woordvoerder van de BPCA zegt te vrezen dat de vrouw gevangen blijft, ondanks eerdere oordelen van het Hooggerechtshof van Lahore dat gehuwde christelijke vrouwen niet kunnen hertrouwen met een moslim, ook niet indien zij bekeerd zijn.

Shariarechtbank

Toen de familie aangifte bij de politie wilde doen werd dit geweigerd.
Zelfs indien de aanklacht zou worden doorgezet acht de BPCA de kans zeer klein dat de vrouw zal worden vrijgelaten. Dergelijke zaken worden vaak afgehandeld door shariarechtbanken die geen niet-islamitische advocaten toestaan. Bovendien zal het woord van de verkrachter zwaarder wegen dan dat van de vrouw.

Kansloos

Vrouwen in dergelijke situaties hebben geen schijn van kans omdat zij tot het oordeel van de (sharia)rechtbank niet hoeven te worden vrijgelaten en door hun verkrachter met geweld tegen haar en haar familie wordt bedreigd indien zij de waarheid spreekt.
De BCPA probeert een islamitische advocaat te vinden die Fouzia Sadiq wil bijstaan. Vanwege de te voorziene consequenties zal zij de familie Sadiq onderbrengen in haar safe house.

Duizend per jaar

Vorig jaar rapporteerde de Beweging voor Solidariteit en Vrede in Pakistan dat jaarlijks zo’n duizend meisjes en jonge vrouwen worden ontvoerd, verkracht en tot huwelijken worden gedwongen. Bijna driekwart daarvan is christelijk. Soms worden de meisjes vervolgens tot prostitutie gedwongen.

‘Harteloze politici’

De BCPA probeert druk uit te oefenen op zowel de Pakistaanse als de Britse politiek om maatregelen te nemen, maar constateert dat strategische- en handelsbelangen “onze harteloze politici” ervan weerhoudt iets te ondernemen.