fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pakistan: moordenaar gouverneur wil shariarechtspraak

KN Redactie 17 februari 2015
image

Volgens de verdediging van Qadri gaat het om de verdediging van de islam, meldt AsiaNews.

Eigen lijfwacht
De lijfwacht van de gouverneur van Punjab schoot Taseer in januari 2011 dood vanwege diens verzet tegen de beruchte blasfemiewetten. Hij heeft de moord van meet af aan bekend en dat hij die op eigen initiatief heeft gepleegd. Mumtaz Qadri werd in 2011 door het anti-terreur hof ter dood veroordeeld.

Pakistan niet seculier
Vorige week diende het hoger beroep. Daarbij wezen zijn advocaten erop dat hun cliënt Taseer heeft gedood omdat hij de blasfemiewet de “zwarte wet” had genoemd en daarmee zelf blasfemie had gepleegd. Pakistan is volgens de advocaten geen seculier land en zijn in de geschiedenis “andere godslasteraars” gedood vanwege belediging van de godsdienst omdat de profeet Mohammed hun dood wenst.

Misdaad
De federaal aanklager benadrukte dat de moord haaks staat op de grondwet en de wet en dat iedereen zich ervan bewust is dat Qadri een misdaad heeft begaan. Daarom dient het Hooggerechtshof in Islamabad het hoger beroep te verwerpen.
“Niets kan deze moord rechtvaardigen”, reageerde rechter Shaukat Aziz Siddiqui, ongeacht of de betiteling van de blasfemiewet als ‘zwarte wet’ zelf als godslastering kan worden beschouwd.