fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pallium wordt voortaan in thuisbisdom uitgereikt

KN Redactie 30 januari 2015
image

Dat heeft paus Franciscus besloten, meldt de Vatican Insider.

Verloren schaap
Het pallium is een liturgisch kledingstuk dat de band symboliseert tussen de paus als opvolger van Petrus en metropolitane aartsbisschoppen. Het bestaat uit een over beide schouders gedragen band met zes opgestikte zwarte zijden kruisen. De witte lamswol, waarvan de band gemaakt is een symbolische verwijzing naar het verloren, zwakke of zieke schaap dat de herder op zijn schouders dient te nemen.

Namens de paus
Tot nu toe werd het pallium door de paus op het Hoogfeest van Petrus en Paulus uitgereikt aan alle nieuwe patriarchen en metropolitane aartsbisschoppen. Paus Franciscus heeft besloten dat het pallium voortaan officieel zal worden uitgereikt tijdens in hun thuisbisdom. De nuntius zal die namens de paus opleggen. Een metropolitane aartsbisschop staat aan het hoofd van een aartsbisdom dat samen met suffragane (ondergeschikte) bisdommen een kerkprovincie vormt.

Synodaliteit
Volgens de paus zal dat ten goede komen "aan de participatie van de lokale Kerk op een belangrijk moment in haar geschiedenis", schrijft mgr. Guido Marini, hoofd van de pauselijke ceremoniën. Bovendien meent de paus dat dit nieuwe gebruik de "weg van synodaliteit" in de Kerk kan bevorderen die hij vanaf het begin van het pontificaat "buitengewoon dringend en kostbaar" vindt op dit moment in de kerkgeschiedenis.

Openbare plechtigheid
De paus heeft zijn besluit genomen "na langdurige reflectie en op grond van gevraagd advies", aldus Marini. Onveranderd blijft dat de nieuwe gegadigden worden uitgenodigd om op 29 juni met de paus de concelebreren. Na de plechtigheid krijgen zij privé het pallium door de paus opgelegd. Het is vervolgens aan de nuntius om een geschikt moment te bepalen om het pallium in het eigen aartsbisdom tijdens een speciale plechtigheid op te leggen.