fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pamplona onder vuur wegens tentoonstelling gestolen hosties

KN Redactie 24 november 2015
image

Critici spreken van een moedwillige aanval op katholieken. Bovendien zou het stadsbestuur de wet overtreden door een blasfemische tentoonstelling toe te staan in een overheidsgebouw, meldt CNA.

Inmiddels verwijderd

De Spaanse kunstenaar Abel Azcona verzamelde 242 geconsacreerde hosties door geregeld te communie te gaan. Bij een kunstexpositie in Pamplona plaatste Azcona foto’s van zijn diefstallen en op de grond vormde hij met de hosties het woord ‘pederastie’. De tentoonstelling werd geopend door gemeenteraadslid Maider Beloki.
Inmiddels heeft een inwoner van Pamplona de hosties verwijderd.

Aanklacht

De vereniging van christelijke advocaten heeft een proces aangespannen tegen Azcona. Dat staat ook het stadsbestuur te wachten als het niet voor donderdag de expositie intrekt.
Volgens woordvoerder Polonia Castellanos van de advocatenvereniging is Azcona aangeklaagd wegens “een misdaad tegen religieuze gevoelens en wegens ontheiliging.” Beide zijn in Spanje strafbaar.

Ultimatum

Het stadsbestuur is een ultimatum gesteld. Als de tentoonstelling niet ingetrokken krijgt het een aanklacht wegens medeplichtigheid en aan de broek.
Castellanos is verbaasd dat het bestuur zijn medewerking aan de ontheiliging heeft verleend. “Ik begrijp niet waarom een stadsbestuur, ongeacht politieke kleur, zoiets, dat duidelijk een misdrijf is, toestaat.”
Als de kunstenaar een strafblad heeft kan hij zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Demonstratie

Maandag werd in Pamplona voor het stadhuis gedemonstreerd tegen de tentoonstelling. Daarvoor ruimte ter beschikking stellen waarvoor alle inwoners van de provincie belasting betalen “maakt het stadsbestuur tot medeplichtige aan wat als grofste aanval op katholieken in jaren genoemd kan worden”, aldus een woordvoerder van de demonstranten. Aan het einde van de dag hadden meer dan 75.000 mensen een petitie getekend waarin om de onmiddellijke beëindiging van de tentoonstelling wordt gevraagd.

Getekend verleden

Abel Azcona is een performance kunstenaar die als zoon van een prostituee een jeugd heeft gehad die werd gekenmerkt door kindermishandeling, misbruik, druggebruik, pleegzorg, prostitutie en psychiatrische opvang. Azcona heeft er een handje van zich te uiten in schokkende beelden, meestal foto’s.
Naar aanleiding van zijn heiligschennende foto’s van de hosties heeft hij zich maandagavond op twitter laten uitdagen om zichzelf te fotograferen terwijl hij pagina’s van de Koran met bloed besmeurt.