Dat hebben de hoofden van de veertien Grieks-orthodoxe Kerken besloten in het Zwitserse Chambesy, bij Genève, waar zij een week lang bijeen waren voor een zogeheten ‘synaxis’.
De ‘Heilige en Grote Synode van de Orthodoxie’ moet bijeenkomen in de Orthodoxe Academie van Kreta. Op 19 juni, het orthodoxe Pinksteren, wordt een feestelijke viering gehouden in de kathedraal van Heraklion, de hoofdstad van Kreta.
Het Concilie houdt zich alleen bezig met dat deel van de thema’s, waarover de kerkleiders het al eens konden worden. Daaronder is de oecumene en een gemeenschappelijke orthodoxe houding daartoe.
De overige, vooral ecclesiologische thema’s blijven voorbehouden aan een tweede sessie, die nog niet ingepland is.
De slotverklaring van de synaxis was eigenlijk woensdagavond al klaar, maar werd met vertraging gepubliceerd. Reden was de weigering van de Georgische patriarch Ilja II om de tekst over het conciliethema ‘huwelijkshindernissen’ te ondertekenen.
De patriarch was woensdag al vertrokken uit Chambesy, evenals de Russische patriarch Kyrill en voor hen Theophilos III van Jeruzalemen. Het leidde bijna tot het mislukken van de synaxis en daarmee het concilie zelf. Voor de voorbereiding van het concilie was consensus onder alle veertien Grieks-orthodoxe Kerken nodig.
De achtergebleven patriarchen, metropolieten en aartsbisschoppen werden het er vervolgens over eens, dat instemming van dertien Kerken op dit punt ook consensus betekende, ook al werd er dan geen eenstemmigheid in de letterlijke zin bereikt.
De Georgische patriarch verzette zich tegen het toelaten van gemengde huwelijken met andere christenen en de toestemming voor priesters om na de dood van hun vrouw opnieuw te mogen huwen. Onder de huidige regel moeten priesters in dat geval celibatair gaan leven.
De synaxis besloot dat er niet-orthodoxe waarnemers worden toegelaten tot de Grote Synode, maar slechts bij de opening en de afsluiting.