fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Pastor ontslagen om ‘homoseksualiteit is een zonde’

KN Redactie 14 augustus 2015
image

Met het verwijderen van gevangenispredikanten is “de zuivering van christenen begonnen”, schrijft commentator Todd Starnes op de website van Fox News.

Beleidsmaatregel

Hij beschrijft daarin hoe het Kentucky Departement voor Jeugddelinquenten (DJJ) van gevangenispastores eist dat zij homoseksualiteit nooit zondig zullen noemen. Aanleiding is het ontslag van Baptistenpastor David Wells weigerde een verklaring te onderteken waarin hij zich akkoord zou verklaren met de beleidsmaatregel.

Aan de kant gezet

Wells werkt al dertien jaar als geestelijk verzorger in de Warren County jeugdgevangenis. Naast gesprekken met de gedetineerden verzorgt hij er met een groepje vrijwilligers kerkdiensten.
De departement heeft daarop zijn bevoegdheden ingetrokken. Ook Wells’ teamgenoten en een andere Baptistenkerk hebben dezelfde brief gekregen.

Denigrerende taal

Daarin staat dat zij de jeugddelinquenten niet met “denigrerende taal” of elke andere wijze mogen aanspreken die “vooroordeel of haat jegens de LGBTQI gemeenschap uitstraalt”. “DJJ medewerkers, vrijwilligers of stagiaires mogen niet tegen lesbische, homo-, bi- of transseksuele jongeren zeggen dat ze abnormaal, afwijkend of zondig of dat ze hun seksuele geaardheid of genderidentiteit kunnen of dienen te veranderen.”
“Door op uw beslissing, gebaseerd op uw religieuze overtuigingen, dat u zich niet kunt verenigen met de vereisten (…) moet ik uw betrokkenheid als religieuze vrijwilliger beëindigen”, schrijft gevangenisdirecteur Gene Wade in Wells’ ontslagbrief.

Seksueel misbruikt

“Mijn hart brak”, zei de pastor in een telefoongesprek met Starnes. Daarin vertelt hij dat veel van de jeugdige delinquenten een achtergrond hebben met seksueel misbruik en dat zij een nieuw leven proberen te beginnen.
Volgens Wells heeft hij nog nooit op een hatelijke of minachtende manier met jongeren gesproken. “Ze hebben ons verboden te verkondigen dat homoseksualiteit een zonde is. Punt uit.”
“Dat wat de Bijbel zegt over homoseksualiteit definiëren zij als hatelijk of denigrerend.”

Discriminatie

Volgens Mat Staver, oprichter van de Liberty Counsel, is het verbod op Bijbels advies ongrondwettige godsdienstige discriminatie. Hij wijst erop dat dit precies is waar de leden van het Amerikaans Hoogerechtshof onlangs voor waarschuwden toen zij vergeefs tegen het ‘homohuwelijk’ stemden.