fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Patriarch Kirill slaat uitnodiging WJD af

KN Redactie 31 mei 2015
image

De kardinaal van Krakau, Stanislaw Dziwisz, maakte bekend dat metropoliet Hilarion, de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van het Patriarchaat van Moskou, bij brief heeft laten weten dat de patriarch de uitnodiging ontvangen heeft, maar die “op dit moment niet positief beantwoorden kan.” Als reden werd de positie van de Poolse bisschoppenconferentie in de kwestie Oekraïne aangevoerd.

Oecumenische dialoog
Dziwisz betreurt het dat de patriarch de uitnodiging afslaat. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de leider van de Russisch-orthodoxe Kerk de “belangrijke gelegenheid tot oecumenische dialoog niet wil aangrijpen.” De WJD met paus Franciscus zijn van 26-31 juli 2016 gepland. Dziwisz had Hilarion al in december 2013 bij een ontmoeting in Krakau de uitnodiging aan Kirill gedaan. “Ik kan u verzekeren dat hij met groot enthousiasme verwacht wordt”, had hij destijds benadrukt.

President Poetin
In het conflict om Oekraïne steunen de katholieke Poolse bisschoppen de westerse krachten van het oostelijke buurland, terwijl de Russisch-orthodoxe Kerk die afwijst. In plaats daarvan ondersteunt het patriarchaat de Oekraïne-politiek van president Poetin. (KN/KNA)