fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Patriarch Moskou tot Poetin en Porosjenko: stop bloedvergieten in Oekraïne

KN Redactie 30 juli 2015
image

Het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk deed dit in een boodschap die gericht aan de Russische president Vladimir Poetin en diens Oekraïense ambtsgenoot Petro Porosjenko.

‘Diepe zorg over situatie Oost-Oekraïne’

Volgens een communiqué van de Russisch-orthodoxe Kerk drukte Kyrill zijn “diepe zorg over de situatie in Oost-Oekraïne” uit.

‘Bloedvergieten stoppen’

Hij riep beide presidenten op om zich strikt te houden aan de akkoorden van Minsk. Volgens het communique vraagt de patriarch de twee presidenten “met pijn in het hart” en “namens de hele Russisch-orthodoxe Kerk” om “iedere poging” te doen “om het bloedvergieten te stoppen”.

‘Mensen worden vermoord in Oekraïne’

“De overeenkomsten van Minsk stopten de escalatie van het conflict”, aldus Kyrill, “en deden hoop rijzen op een compleet staakt-het-vuren tussen de oorlogvoerende kanten. Helaas gaan de vijandigheden, hoewel niet zo grootschalig als voorheen, door tot op deze dag. Bloed wordt vergoten en mensen worden vermoord in Oekraïne.”

‘Oude en gehandicapte mensen’

In zijn oproep spreek de patriarch over het lot van de burgerbevolking in de regio’s waar gevochten wordt. “Oude en gehandicapte mensen zijn de kwetsbaarste groep. Er zijn mensen die kracht noch mogelijkheden hebben om hun thuislanden te verlaten. Helaas overleven niet allen van hen in deze vreselijke situatie. Sommigen van hen sterven onder artilleriebeschietingen, anderen sterven van honger en aan ziekten, en vanwege het gebrek aan medicamenten en noodzakelijkheden.”

‘Nationale eenheid’

De patriarch benadrukte de voortgaande pogingen van de Russisch-orthodoxe Kerk om aan beide zijden degenen die lijden te helpen. Ook sprak hij over de pogingen van het hoofd van de Oekraïens-orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Moskou om “verzoening te zoeken en de nationale eenheid te herstellen”.