fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Patriarch: onthoofde kopten zijn ‘martelaren’

KN Redactie 16 februari 2015
image

Dat zei de koptisch-katholieke patriarch Ibrahim Isaac Sidrak van Alexandrië vandaag bij monde van een woordvoerder. De patriarch heeft zijn medeleven uitgesproken met de families van de in Libië vermoorde Egyptische christenen.

‘Snel antwoord’
Tegelijk bedankte Sidrak de Egyptische president Abdel Fatah al-Sisi en de Egyptische autoriteiten voor hun “snelle antwoord op deze terreurdaad”. De Egyptische luchtmacht viel vandaag stellingen van IS in Libië aan.

Paus Franciscus
Ook paus Franciscus noemde de vermoorde christenen vandaag martelaren: “Ze werden vermoord, omdat ze christenen zijn.”

Verenigd
Als IS van plan was om christenen en moslims in Egypte uit elkaar te spelen, dan is dat niet gelukt, stelde patriarch Sidrak. De aanslag heeft volgens hem de aanhangers van beide religies juist nauwer met elkaar verenigd.

Veroordeling
Bewijs hiervoor is volgens de patriarch de harde veroordeling van de aanslag door de in soennitische kringen toonaangevende al-Azhar-universiteit in Cairo.

‘Bloedige waan’
De aanvallen op IS-doelen door de Egyptische luchtmacht tonen volgens het hoofd van de met Rome geünieerde Kerk aan dat voor de Egyptische regering alle burgers gelijk zijn. “Egypte als natie voelt zich door deze bloedige waan van de terroristen getroffen.”

Vergelding
Zondag dook een filmpje van IS op waarin te zien is hoe de 21 Egyptische christenen op een strand in de buurt van Tripolis in Libië worden onthoofd. Als vergelding bombardeerde de Egyptische luchtmacht vandaag IS-stellingen in het buurland.

Koptisch-orthodoxen
De koptisch-orthodoxen vormen met een geschat aantal van 7 tot 10 miljoen de grootste christelijke gemeenschap van Egypte. Nog eens een half miljoen koptisch-orthodoxen wonen buiten Egypte. De kopten voeren de stichting van hun Kerk terug op de evangelist Marcus. Hoofd van de koptisch-orthodoxen is paus Tawadros II, de patriarch van Alexandrië.

Koptisch-katholieken
De met Rome verbonden koptisch-katholieke Kerk telt volgens het Vaticaan 210.000 zielen.