fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus aanvaardt ontslag mgr. Hurkmans (71)

KN Redactie 11 september 2015
image

Mgr. Hurkmans diende in juni zijn ontslag in om gezondheidsredenen. Hij zal aanblijven als bisschop van Den Bosch totdat zijn opvolger bekend is.

In de kracht van de Heilige Geest

Antonius Lambertus Maria Hurkmans, zoals hij voluit heet, werd in juni 1998 door paus Johannes Paulus II benoemd tot bisschop van Den Bosch. Op 29 augustus van dat jaar volgde zijn bisschopswijding door zijn voorgangers mgr. Ter Schure en mgr. Bluyssen en door mgr. Muskens, mgr. Wiertz en mgr. Lescrauwaet. Hij koos destijds als wapenspreuk In virtute Spiritus Sancti, ‘In de kracht van de Heilige Geest’.

Kruidenier

Voordat hij priester werd, had Hurkmans zijn eigen kruidenierszaak. Nadat hij zijn roeping tot het priesterschap ontdekte, verkocht hij zijn winkel en ging studeren aan het College voor Late Roepingen in het Gelderse Warnsveld.

Priesterwijding

Vanaf 1969 woonde Hurkmans circa drie jaar bij de norbertijnen in het Belgische Grimbergen. Vervolgens studeerde hij theologie aan de Theologische Faculteit in Tilburg waar hij in 1978 zijn doctoraal haalde. Zijn priesterwijding volgde op 22 december 1979 in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch door mgr. Bluyssen.

Seminarierector

Nadat Hurkmans zeven jaar pastoor was geweest van de St.-Antoniusparochie in Waalwijk benoemde mgr. Ter Schure hem in 1987 tot rector van de nieuwe priesteropleiding van het bisdom, het Sint-Janscentrum in Den Bosch.

Bisschopsbenoeming in 1998

In 1994 benoemde paus Johannes Paulus II Hurkmans op zijn verjaardag tot ereprelaat en kreeg hij de monseigneurstitel vanwege zijn verdiensten voor het seminarie. In juni 1998 volgde zijn bisschopsbenoeming, nadat mgr. Ter Schure met emeritaat was gegaan.

Hulpbisschoppen

In 2010 kreeg mgr. Hurkmans twee hulpbisschoppen: mgr. Rob Mutsaerts en mgr. Jan Liesen. Laatstgenoemde is inmiddels bisschop van Breda.