fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus aanvaardt ontslag mgr. Léonard

KN Redactie 1 juni 2015
image

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel, legerbisschop en voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie bood recent conform kerkelijk recht zijn ontslag aan wegens het bereiken van de leeftijd van 75.

Taken waarnemen
De paus heeft mgr. Léonard gevraagd om zijn taken te blijven waarnemen tot er een opvolger is benoemd. De aartsbisschop zelf zei recent nog te hopen dat hij niet, zoals wel vaker voorkomt, niet nog een paar jaar te hoeven aanblijven. Hij zei vorig jaar al te hopen zo snel mogelijk met emeritaat te kunnen.

Mogelijke opvolgers: Bonny en Delville
In Belgische media wordeen de bisschop van Antwerpen, mgr. Johan Bonny, en de bisschop van Luik, mgr. Jean-Pierre Delville, genoemd als mogelijke opvolgers. Ook de naam van mgr. De Kesel, de bisschop van Brugge, is al gevallen.

Aftreden mgr. Vangheluwe
Mgr. Léonard volgde in 2010 kardinaal Godfried Danneels op als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Hij werd onder meer geconfronteerd met het aftreden van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, die bekende zijn neefje seksueel te hebben misbruikt.

Schadevergoeding
Eind april werd hij veroordeeld tot het betalen van 10.000 euro aan een nu 42-jarig slachtoffer van seksueel misbruik. Als bisschop van Namen zou hij in 1991 een concrete verdenking van misbruik tegen een priester niet bij de autoriteiten hebben gemeld.

Vier zoons, alle vier priester
De in 1940 geboren in Namen geboren Léonard komt uit een gezin met vier zoons, die alle vier priester werden. André Léonard werd in 1964 priester gewijd. Hij was tot 1991 professor aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 1991 tot 2010 was hij bisschop van Namen.

In het nieuws
De aartsbisschop haalde regelmatig het nieuws met stevige uitspraken, onder meer op medisch-ethisch gebied.