fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘Al het mogelijke doen om bruggen te slaan tussen de VS en Cuba’

KN Redactie 20 september 2015
image

Dat heeft de paus gezegd tijdens een videoconferentie met studenten uit Havana en New York voor zijn vertrek naar Cuba, meldt Radio Vaticaan.

Raúl Castro

Paus Franciscus arriveerde zaterdag in Cuba, waar hij werd onthaald door president Raúl Castro. De paus blijft tot en met dinsdag op Cuba, waarna hij zal doorreizen naar de Verenigde Staten, waar hij zal blijven tot en met zondag 27 september.

‘Vriendschap’

Paus Franciscus vertelde de studenten, doelend op de relatie tussen Cuba en de VS, dat hij graag “een vriendschap tussen samenlevingen” zou willen. “Dat is een van de mooiste dingen”, zei de paus.

‘Verzoening’

In zijn toespraak tot president Raúl Castro noemde de paus de “normalisering van de betrekkingen tussen de twee volkeren na jaren van vervreemding”, “een teken van de overwinning van de cultuur van ontmoeting en dialoog”.

“Een gebeurtenis die ons met hoop vervult”, aldus Franciscus.

“Ik dring er bij de politieke leiders op aan om te volharden op deze weg, ten behoeve van de vrede en het welzijn van hun volkeren, en als voorbeeld van verzoening voor heel de wereld.”

Patrones van Cuba

Tot slot vertrouwde de paus zijn bezoek aan Cuba toe aan de Cubaanse Zaligen Olallo Valdés en José López Pietreira, de Eerbiedwaardige Félix Varela en aan Onze-Lieve-Vrouw van Liefde van El Cobre, die honderd jaar geleden door paus Benedictus XV tot patrones van Cuba werd benoemd.

Vandaag zal paus Franciscus een openluchtmis vieren in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Derde paus

Paus Franciscus is de derde paus die Cuba bezoekt. Paus Benedictus XVI bezocht Cuba in 2012 en paus Johannes Paulus II in 1998.

{gallery}Paus Cuba{/gallery}