fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus als ‘pelgrim van vrede en apostel van hoop’ in de Centraal-Afrikaanse Republiek

KN Redactie 29 november 2015
image

Dat zei de paus bij aankomst in de hoofdstad Bangui in zijn toespraak tot de interim-presidente, Catherine Samba-Panza, en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Oeganda en Kenia

Het bezoek aan de CAR is het laatste deel van zijn reis naar Afrika. Eerder deze week bezocht de paus Oeganda en Kenia.

Verzoening

De paus moedigde in zijn toespraak alle partijen die in de CAR betrokken zijn bij de bloedige strijd tussen de islamitische Seleka-rebellen en anti-Balaka aan tot hulp bij verzoening, ontwapening, vredeshandhaving, gezondheidszorg en het opzetten van een goed bestuur op alle niveaus.

Strijd

In de CAR brak in maart 2013 een gewelddadige strijd uit tussen islamitische Seleka-rebellen en anti-Balaka, een militie die trouw is gebleven aan de door Seleka afgezette ex-president.

Na interventie van een VN-vredesmacht werd het rustiger in het land. In september laaide de strijd weer op in de hoofdstad Bangui.

Minstens 40.000 mensen sloegen daardoor op de vlucht.

‘Kompas voor de autoriteiten’

De paus noemde het motto van de CAR, Eenheid-Waardigheid-Arbeid, “een kompas voor de autoriteiten, die geroepen zijn het lot van het land te leiden”.

‘Onophoudelijk’

Deze drie woorden drukken volgens de paus “vandaag, meer dan ooit, de aspiraties uit van elke Centraal-Afrikaan”.

“Eenheid, waardigheid, arbeid! Drie zeer significante woorden, die elk een bouwproject van een oneindig programma vertegenwoordigen, iets dat onophoudelijk wordt vervaardigd”, aldus paus Franciscus.

Beeldgalerij

{gallery}Paus CAR{/gallery}