fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: arbeidsmarkt benadeelt gezinnen

KN Redactie 19 augustus 2015
image

Op de arbeidsmarkt bestaat de gevaarlijke tendens gezinnen alleen als last en hindernis voor de productiviteit te zien, zei Franciscus vandaag tijdens de algemene audiëntie in het Vaticaan. In het bijzonder kinderen en ouderen hebben volgens hem te lijden onder dit nutsdenken tegen het gezin.

'Tegen zichzelf'

“Wanneer de arbeidswereld het gijzelt of zelfs in zijn weg staat, dan kunnen we er zeker van zijn dat de menselijke maatschappij is begonnen tegen zichzelf te werken.”

Gezin is lakmoesproef samenleving

Het gezin is volgens de paus de lakmoesproef voor de samenleving.

Arbeid onmisbaar

Arbeid is onmisbaar voor de waardigheid van de mens, ging Franciscus verder. Werkgelegenheid en controle over de arbeidsplaatsen mogen volgens hem niet in de handen van enkelingen liggen. “Wie voor het verlies van arbeidsplaatsen zorgt, veroorzaakt een grote schade voor de samenleving.”

Christelijke gezinnen

De paus riep de christelijke gezinnen op om in de wereld van het werk in te staan voor de waardigheid van de mensen.

Gods scheppingsplan

Werk behoort tot Gods scheppingsplan en mag niet los daarvan gezien worden, voegde Franciscus toe. Spiritualiteit, het gebed en de arbeid moeten samengaan opdat het werk van de mensen kan slagen. “Het ontbreken van werk schaadt ook de geest, zoals het ontbreken van gebed de praktische activiteit schaadt.”

Toespraken over het gezin

De catechese van vandaag valt in de cyclus toespraken van de paus over het gezin.