fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus betreurt absentie van vaders

KN Redactie 28 januari 2015
image

Dat zei paus Franciscus tijdens zijn woensdagaudiëntie die hij geheel aan het vaderschap wijdde.
Het woord “vader” is vooral christenen dierbaar omdat Jezus het hen geleerd heeft als gebed. “Het mysterie van de intimiteit van God, Vader, Zoon en Heilige Geest, vormt de kern van ons christelijke geloof”, aldus de paus.

Geen bevrijding
Vaderschap is een “fundamentele relatie die zo reëel is als de geschiedenis van de mens”. In de Westerse cultuur werd de moderne “samenleving zonder vaders aanvankelijk gezien als een bevrijding: bevrijding van de vader-heer.”
Terwijl een “autoritarisme” dat “overweldigend” is en kinderen als “dienaars” behandeld niet goed is, geldt dat volgens de paus net zozeer voor de absentie van vaders.

Te geconcentreerd
“Vaders concentreren zich zo vaak op zichzelf, op hun werk en soms op hun individuele bezigheden dat zij zelfs hun gezin vergeten”, zei hij.
Terwijl hij het ontbreken van vaders beklaagde, stelde de paus dat “de afwijkende gedragingen van kinderen en adolescenten grotendeels aan dat ontbreken is toe te schrijven.”

Vaderrol
Vaders schieten tekort wanneer zij vergeten dat zij vader zijn en in plaats daarvan ernaar streven op gelijke voet te staan met hun kinderen. Vaders zijn geroepen tot een opvoedende taak: door woord en voorbeeld. Zij dienen principes, waarden en leefregels door te geven die kinderen net zozeer nodig hebben als voedsel.

Verweesd
De samenleving heeft ook een vaderlijke taak, maar heeft kinderen verweesd gelaten met hun dromen van vermaak en pleziertjes en daarmee “worden begoocheld door de God van het geld en de werkelijke rijkdommen wordt onthouden.”
De paus zegde toe volgende week te zullen spreken over de mooie kanten van het vaderschap.