<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: christenen vervolgd ‘met schandelijk stilzwijgen van velen’

KN Redactie 26 december 2015
image

Tijdens het angelusgebed vandaag op het feest van Sint Stefanus, de eerste martelaar van de Kerk, bad de paus voor de vervolgde christenen. Hij vertrouwde hen, “die net als Sint Stefanus vervolging ondergaan in naam van het geloof” toe “aan de Maagd Maria”.

Schandelijke stilzwijgen

Vandaag verspreidde Franciscus eenzelfde boodschap op de sociale media via zijn negen Twitteraccounts: “Laten we bidden voor de christenen die vervolgd worden, vaak met het schandelijke stilzwijgen van velen.”

Urbi et Orbi

Ook gisteren op Eerste Kerstdag herinnerde de paus in zijn kerstboodschap die vooraf ging aan de zegen Urbi et Orbi aan het lot van de vervolgde christenen “in zo vele delen van de wereld”. “Het zijn onze martelaren van vandaag.”

Syrië

De paus noemde specifiek het conflict in Syrië, maar ook de vervolging in de rest van het Midden-Oosten. Hij zei te hopen dat het bereikte akkoord van de VN zo snel mogelijk leidt tot “het stoppen van het wapengekletter in Syrië” en de “zeer ernstige humanitaire situatie van de uitgeputte bevolking doet verbeteren”.

Libië

Ook riep de paus op tot “de ondersteuning van ieder” van het akkoord over Libië, “opdat de ernstige scheidingen en het geweld dat het land raakt overwonnen worden”.

Wreedheden van IS

Franciscus herinnerde in zijn kerstboodschap ook aan de verschillende terroristische aanslagen van afgelopen jaar, op “Egypte, Beirut, Parijs, Bamako en Tunesië”. Hoewel hij IS niet bij naam noemde, was het duidelijk dat hij over de moslimterroristen sprak toen hij de “wreedheden” benoemde, die “talloze slachtoffers eisen, enorm lijden veroorzaken en zelfs het historisch en cultureel erfgoed van complete volkeren niet sparen”.

Hulp aan migranten

De paus benoemde ook degenen die lijden aan de gevolgen van de conflicten wereldwijd, aan de migranten, de kindsoldaten, de slachtoffers van mensenhandel. Hij riep “individuen en staten” op om “zich genereus in te zetten om migranten en vluchtelingen te helpen en op te vangen” en hen te helpen “een menswaardige toekomst op te bouwen voor zichzelf en voor hun geliefden en zich te integreren in de samenleving die hen ontvangt”.

Dialoog tussen Israël en de Palestijnen

Ook deed Franciscus gisteren een oproep tot een hernieuwde “directe dialoog” tussen Israël en de Palestijnen. Om “een akkoord te bereiken dat het de twee volken toestaat in harmonie samen te leven en het conflict te overstijgen dat hen zo lang tegenover elkaar heeft geplaatst, met ernstige gevolgen voor de hele regio”.

Verlichting

De paus vroeg ook om “vrede en begrip” voor de Democratische Republiek Congo, Burundi, Zuid-Soedan, Colombia en Oekraïne en bad dat Kerstmis “verlichting” mocht brengen aan degenen die lijden onder de gevolgen van conflicten.

Urbi et Orbi

Lees de Nederlandse vertaling van de kerstboodschap Urbi et Orbi hier.