fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: de Geest helpt ons uit onze middelmatigheid te treden

KN Redactie 25 mei 2015
image

Dit zei paus Franciscus op Pinksterzondag bij het regina caeli-gebed op het Sint-Pietersplein.

Volledig veranderd
De apostelen werden door de Heilige Geest volledig veranderd: uit angst werd moed, de geslotenheid maakte plaats voor de verkondiging en alle twijfel werd vervangen door het geloof vol liefde.

Harmonie van de talen
De gebeurtenis had meteen uitwerking buiten het Cenakel. De deur werd geopend en de eerste christenen begonnen tot de menigte te spreken, waarbij ieder hen hoorde in zijn eigen taal, zo zei Franciscus. De Heilige Geest herstelde de harmonie van de talen die in Babel verloren was gegaan.

'De ene, katholieke Kerk'
Dit toont, ging hij verder, de universele dimensie van de zending van de apostelen. "De Kerk ontstaat als universele Kerk, als de ene, katholieke Kerk, met een precieze maar open identiteit, die de hele wereld omvat zonder iemand uit te sluiten." De Kerk, voegde de paus toe, is een moeder, die iedereen opneemt.

'Onze zending!'
Ook vandaag de dag wordt de Geest over de Kerk uitgestort "opdat wij uit onze middelmatigheid en uit onze geslotenheid naar buiten treden en de hele wereld de barmhartige liefde van de Heer meedelen. Dat is onze zending!"

Vluchtelingendrama
Na het regina caeli drukte de paus opnieuw zijn bezorgdheid uit over het vluchtelingendrama in de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. Hij moedigde de internationale gemeenschap aan, de noodzakelijke humanitaire hulp te leveren.