fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘De keuze geen kinderen te krijgen is egoïstisch’

KN Redactie 11 februari 2015
image

Verwijzend naar de encycliek Humanae Vitae van de zalige paus Paulus VI zei Franciscus dat “meer kinderen hebben niet automatisch gezien kan worden als een onverantwoordelijke keuze. De keuze geen kinderen te krijgen is egoïstisch. Het leven verjongt zich weer en krijgt energie wanneer het vermenigvuldigt: het wordt verrijkt, niet verarmd!”

Catecheseserie gezin
De paus deed zijn uitspraken in het kader van zijn catecheseserie over het gezin, waarin hij eerder sprak over het vaderschap en het moederschap.

‘Gedeprimeerde maatschappij’
Een maatschappij “met een hebzuchtige generatie, die zichzelf niet wil omringen met kinderen, die hen bovenal beschouwt als hinderlijk, een gewicht, een risico, een gedeprimeerde maatschappij is”.

Europa
“Denk alleen al aan de vele samenlevingen die we hier in Europa kennen. Het zijn gedeprimeerde maatschappijen omdat ze geen kinderen willen, ze hebben geen kinderen. Het geboortecijfer haalt niet eens de 1%, waarom? Iedereen zou daarover moeten nadenken en het voor zichzelf beantwoorden.”

‘Een gave’
Kinderen, zei Franciscus verder, “zijn de vreugde van gezin en samenleving. Ze zijn geen probleem van reproductieve biologie, of een van de vele manier om jezelf in het leven te verwerkelijken, laat staan het bezit van hun ouders. Kinderen zijn een gave”.