fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: Discussies in de kerk zijn nodig, verraad niet

KN Redactie 8 mei 2015
image

“Een kerk waarin er nooit problemen zijn wekt bij mij de indruk dat de Heilige Geest er niet bijzonder aanwezig is”, zei de paus vrijdag bij zijn preek in de kapel van Santa Marta. De Heilige Geest ontbreekt echter ook in een Kerk waarin voortdurend gediscussieerd wordt en “de ene broeder de andere verraadt”.

Net een puinhoop
De Heilige Geest vernieuwt en beweegt de Kerk. Hij creëert “nieuwe ruimtes”, aldus Franciscus. Dit lijkt soms op een “puinhoop”, maar uiteindelijk zal Hij altijd zorgen voor harmonie onder de gelovigen.

Besnijdenis
De paus verwees naar het geschil tussen de apostelen Paulus en Petrus over de missie onder de heidenen in de kerk van Jeruzalem. Petrus was van mening dat niet-joden die christen wilden worden zich zouden onderwerpen aan de Joodse plicht zich te laten besnijden. Paulus sprak dat met succes tegen.

Dialoog in broederschap
Franciscus riep zijn gehoor op om kerkelijke meningsverschillen bij consensus op te lossen door middel van dialoog en gebed. Discussies moeten niet gevoerd worden als tussen vijanden, maar moeten plaatsvinden in broederschap. Vertegenwoordigers van tegengestelde standpunten moeten met elkaar praten en proberen tot een vergelijk te komen. Dat is uiteindelijk het werk van de Heilige Geest, aldus de paus.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21