<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: Don Camillo is een voorbeeld voor priesters

KN Redactie 11 november 2015
image

Tijdens een bijeenkomst van de Italiaanse Kerk in Florence zei de paus gisteren: “De Italiaanse Kerk heeft grote heiligen voortgebracht, wier grote voorbeeld kunnen helpen om het geloof te beleven met nederigheid, onthechting en vreugde, van Franciscus van Assisi tot Filippus Neri.”

Don Camillo

“Maar laten we ook denken”, ging Franciscus verder, “aan de eenvoud van fictieve personages zoals Don Camillo, die een duo vormt met Peppone. Ik ben getroffen door de manier waarop in de verhalen van Guareschi [de auteur van Don Camillo] het gebed van de goede pastoor samengaat met zijn evidente nabijheid bij de mensen.”

Arme plattelandspriester

Don Camillo zei over zichzelf, aldus de paus, “Ik ben een arme plattelandspriester die zijn parochianen stuk voor stuk kent, die van hen houdt, die op de hoogte is van hun verdriet en vreugden, die met hen kan lijden en kan lachen”. Nabijheid bij de mensen en gebed vormen de sleutel om een christelijk en volks humanisme te kunnen beleven op een nederige, vrijgevige en gelukkige manier.”

Benedictus XVI

Ook paus Benedictus XVI heeft eerder als eens verteld graag naar de films over Don Camillo te kijken. In het interviewboek ‘Licht der wereld’ antwoordt hij op de vraag wat zijn favoriete films zijn: “Ik kijk graag naar Don Camillo en Peppone.” Ook van paus Johannes XXIII is bekend dat hij graag de boeken over Don Camillo las.

Verfilmd

De boeken over de katholieke priester Don Camillo, geschreven door de Italiaan Giovannino Guareschi, verschenen vanaf 1948. Meerdere verhalen werden tussen 1952 en 1956 verfilmd.