fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus Franciscus: aanslag Parijs is ‘stukje derde wereldoorlog’

KN Redactie 15 november 2015
image

Ook aan de opportuniteit van de opening van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid, dat gepland staat voor 8 december, wordt getwijfeld. In het Heilig Jaar worden elf miljoen gelovigen in Rome verwacht. 

Barmhartigheid

Federicio Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, geeft echter te kennen dat het nu geen moment is om af te gelasten. “In deze droevige dagen”, aldus Lombardi, “waarin moorddadig geweld zijn waanzinnige en vreselijke kop heeft opgestoken, vragen velen zich af hoe te reageren. Sommigen vragen al hoe we om moeten gaan met de ervaring van de laatste dagen van wachten op de opening van het  Jaar van Barmhartigheid”.

Vastberadenheid

Hij vervolgde: “Let op: deze moordenaars die bezeten zijn door een redeloze haat, worden terroristen genoemd precies omdat ze terreur willen zaaien. Als we onszelf angst laten aanjagen hebben ze hun eerste doel al bereikt. Dit is dus al een eerste reden om met vastberadenheid en moed te weerstaan aan de verleiding van angst.” Hierin “leidt paus Franciscus ons en nodigt ons uit te vertrouwen in de Geest van de Heer, die ons vergezeld.”

Geen rechtvaardiging

Paus Franciscus zelf zei eerder in een kort gesprek met een Italiaanse televisiezender dat wat in Parijs is gebeurd “niet menselijk” meer was. Hij zei “onthutst en getroffen” te zijn. “Ik begrijp het niet maar deze dingen zijn moeilijk te begrijpen, hoe menselijke wezens dit kunnen doen.” Toen de paus herinnerd werd aan zijn eerder uitspraken dat er een “derde wereldoorlog” gaande is “die in stukjes wordt uitgevochten”, reageerde hij: “Dit is zo’n stukje. Er is geen rechtvaardiging voor zulke dingen.” (KN/CNA/News.va)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21