<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus Franciscus benoemt 24 deugden voor de curie

KN Redactie 21 december 2015
image

Paus Franciscus sprak de curie vanochtend toe in het Vaticaan. Zoals de traditie is, bracht hij de curiemedewerkers daarbij zijn kerstwensen over.

Vijftien kwalen

Vorig jaar leidde Franciscus’ toespraak tot de curie tot onrust. De paus hield de curiemedewerkers toen een zogenaamde biechtspiegel voor, bestaande uit vijftien “mogelijke” kwalen waar zij extra gevoelig voor zijn. De tekst werd wereldwijd veelal geïnterpreteerd als een schrobbering van de curie.

Hervorming

In een verwijzing naar het schandaal met de uitgelekte documenten, zei de paus vanochtend dat enkele van die kwalen zich ook afgelopen jaar hebben voorgedaan en dat die “niet weinig pijn hebben veroorzaakt”. Desondanks, zal “de hervorming vastberaden, helder en resoluut doorgaan”, aldus Franciscus. De kwalen en “zelfs de schandalen kunnen de efficiëntie van de diensten niet verhullen” die de curie levert voor de paus en voor de Kerk.

Heilig Jaar

“In het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid en de voorbereiding op Kerstmis” wilde Franciscus de curie dit jaar een “catalogus van noodzakelijke deugden” presenteren “om deze tijd van genade vruchtbaar te kunnen beleven”.

24 deugden

Tot de ‘catalogus van noodzakelijke deugden’ – die volgens de paus “niet uitputtend is” – behoren de volgende deugden:

Missionair en pastoraal zijn, geschikt en scherpzinnig zijn, spiritueel en menselijk zijn, voorbeeldig en trouw zijn, rationeel en vriendelijk zijn, onschadelijk en vastbesloten zijn, barmhartig zijn en de waarheid hoog achten, eerlijk en volwassen zijn, respectvol en bescheiden zijn, overvloedig en aandachtig zijn, dapper en beschikbaar zijn en tot slot, betrouwbaar en sober zijn.

Barmhartigheid

De paus noemde de deugden per paar op en de volgorde was niet toevallig gekozen. In het Italiaans vormen de eerste letters van elk paar samen het woord ‘barmhartigheid’ (misericordia), “opdat die [barmhartigheid] onze gids en ons geestelijk licht mag zijn”.