fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus Franciscus gaat naar katholiekste continent ter wereld

KN Redactie 3 juli 2015
image

Op het continent als geheel wonen meer dan 520 miljoen gedoopte katholieken, wat neerkomt op ongeveer 80% van alle Zuid-Amerikanen en meer dan 40% van alle katholieken wereldwijd.

Paus Franciscus naar Ecuador, Bolivia en Paraguay

Franciscus doet tijdens zijn reis Ecuador, Bolivia en Paraguay aan. Respectievelijk 75, 76 en 89% van de inwoners is daar katholiek.

Evangelicale pinkstergemeente

Het is moeilijk exacte aantallen te geven. Het Vaticaan registreert het aantal katholieke dopen; het aantal katholieken dat later overstapt naar een evangelicale pinkstergemeenste, staat daarmee niet vast. Voor internationale vergelijkingsaantallen ontbreekt het vaak aan cijfers uit volkstellingen.

Grootste katholieke land ter wereld

Het Annuarium Statisticum Ecclesiae, het kerkelijk jaarboek, merkt 170 miljoen van de 201 miljoen Brazilianen aan als katholiek. Daarmee is Brazilië het grootste katholieke land ter wereld. Op de tweede plaats staat Mexico, waar officieel 118 miljoen inwoners katholiek zijn.

Colombia, Argentinië en Peru

De volgende grootste Latijns-Amerikaanse landen zijn Colombia (47 miljoen katholieken), Argentinië (41,6 miljoen) en Peru (30,8 miljoen).

727 bisschoppen

In heel Latijns-Amerika zijn er 815 bisdommen en vergelijkbare ‘jurisdicties’, met in totaal 727 diocesane bisschoppen. Alleen al in Brazilië zijn er 274 bisdommen, de bisschoppenconferentie heeft 453 leden.

Ruim 35.000 parochies

Van de ongeveer 35.800 parochies in Zuid-Amerika bevindt bijna een derde zich in Brazilië.

Lees hier meer over het reisprogramma van paus Franciscus in Zuid-Amerika.