fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Paus Franciscus gedesinformeerd bij schrijven milieu-encycliek’

KN Redactie 19 juni 2015
image

Dat zegt vanuit Rome de katholieke internetcommentator Michael Voris.

Waarschuwingen

De advisering van paus Franciscus op dit punt is vergelijkbaar met de adviseurs die de H. Johannes Paulus II ertoe brachten de waarschuwingen over Marcial Maciel Degollado in de wind te slaan. Daardoor kon deze, een van de ergste misbruikers in de geschiedenis van de katholieke Kerk, zijn praktijken ongehinderd voortzetten.

‘Dubieuze opvattingen’

Hoewel er veel goede elementen in de encycliek zitten, aldus Voris, zitten er ook in die vraagtekens oproepen en waaraan een katholiek zich niet gehouden hoeft te voelen, zoals dat wel het geval is wanneer de paus zich uitspreekt over geloof en zeden. De onkritische wijze waarop de encycliek de klimaatagenda van de Verenigde Naties overneemt, wijst er volgens Voris op dat paus Franciscus zich heeft laten voorlichten door adviseurs met ´dubieuze opvattingen´, net als eerder de H. Johannes Paulus II. De klimaatagenda is immers niet gebaseerd op gevestigde wetenschap. Of de klimaatproblemen aan menselijke activiteit toe te schrijven vallen, is juist het lopende debat.

Wereldwijd toezicht

Ook maakt Voris bezwaar tegen de suggestie die paus Franciscus doet in de encycliek om te komen tot een wereldwijd toezicht op het klimaat. “Ook dit heeft weer niets met de katholieke leer te maken”, aldus Voris. (KN/ChurchMilitant.com)