fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus Franciscus kondigt Heilig Jaar aan

KN Redactie 13 maart 2015
image

Dit "Jubileum van Barmhartigheid' zal beginnen met het openen van de Heilige Deur in de Sint-Pieter op het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis op 8 december 2015.

Het jaar zal gesloten worden op 20 november 2016, op het Hoogfeest van Christus Koning, tevens de vijftigste verjaardag van de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie.

'Vooruit!'
Bij het begin van het nieuwe jaar heeft de paus gezegd: "Dit is de tijd voor barmhartigheid. Het is van belang dat de lekengelovigen die beleven en uitdragen naar verschillende sociale omgevingen. Vooruit!"

Biecht
De aankondiging van het Jubeljaar vindt plaats op de tweede verjaardag van de verkiezing van paus Franciscus.

De paus deed dit in zijn preek voor de boeteviering waarmee hij de '24 uur voor de Heer' heeft geopend.

Dit initiatief, voorgesteld door de Pauselijke Raad voor de Nieuwe Evangelisatie, stimuleert wereldwijd dat kerken langere tijd open blijven om mensen uit te nodigen tot het vieren van het Sacrament van de Verzoening, de biecht.

Rechten
Volgens de oude Joodse traditie was een Jubeljaar, dat elke vijftig jaar werd gevierd, bedoeld om de gelijkheid te herstellen tussen de kinderen van Israël, met nieuwe kansen voor families die hun bezit verloren hadden en zelfs hun persoonlijke vrijheid.

Bovendien herinnerde het Jubeljaar de rijken aan de tijd wanneer de Israëlische slaven weer hun gelijken zouden zijn en hun rechten zouden terugeisen.