fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

‘Paus gaat zonder twijfel naar Irak’, de vraag is alleen wanneer

KN Redactie 30 juli 2015
image

Bij de presentatie van zijn boek De Kerk in Irak zei Filoni: “Het is paus Franciscus’ bedoeling naar Irak te gaan en ik geloof, zonder twijfel, dat hij dat zal doen, al kan ik het opportune moment nu niet voorzien omdat iedereen begrijpt dat dit nog altijd een erg problematische tijd voor het land is.”

Speciale gezant voor Irak

De Italiaanse kardinaal is voormalig nuntius in Bagdad en is Franciscus’ speciale gezant voor Irak. Momenteel is hij prefect van de Congregatie voor de Evangelie van de Volkeren.

‘Politiek en proportionele militaire actie’ tegen IS

De kardinaal pleitte eerder dit jaar voor militair ingrijpen in Irak tegen terreurgroep Islamitische Staat. Er is “politieke actie en proportionele militaire actie” nodig, zei hij toen in een interview met Rome Reports.

‘Geloofwaardigheid aan rol Kerk’

Als nuntius, van 2001 tot 2006, bleef Filoni op zijn post, ook tijdens de bombardementen van de Tweede Golfoorlog. Zowel in de Eerste als de Tweede Golfoorlog bleven de pauselijke ambassadeurs “op hun post en dat gaf een enorme geloofwaardigheid aan de rol van de Kerk”.

‘Angst voor bombardementen’

Het was de hulp die de Kerk op die momenten bood, die het hem deed. “We stelden alle kerken ter beschikking, net als de seminaries, die ’s avonds open waren en de mensen kwamen met matrassen en brachten er de nacht door vanwege de angst voor bombardementen”.

Onderdak

De kerken waren open en boden onderdak aan zowel christenen als moslims, aldus de kardinaal. “De kleine katholieke welzijnsinstellingen zelf – ik denk aan het kleine Sint-Rafaelziekenhuis – bleven steeds open. Zij hadden niet de mogelijkheid de wonden te genezen, maar werden belegerd, in het bijzonder door zwangere vrouwen.”


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21