fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus geeft interview: ‘Ik heb het gevoel dat mijn pontificaat kort zal zijn’

KN Redactie 13 maart 2015
image

Kardinaal Bergoglio werd daarmee de 265e opvolger van de H. Petrus als bisschop van Rome.

Uitgebreid interview
Bij gelegenheid van het jubileum gaf de paus een interview aan de Mexicaanse tv-zender Televisia. In het uitgebreide interview spreekt hij over de uitdagingen waarmee hij geconfronteerd is – het misbruik, de curiehervorming, de gezinssynode, migratie en drugshandel – maar ook over meer persoonlijke zaken en, lovend, over zijn voorganger, paus Benedictus XVI. Hieronder een aantal fragmenten.

Over de lengte van zijn pontificaat
“Ik heb het gevoel dat mijn pontificaat kort zal zijn: vier of vijf jaar; ik weet het niet, zelfs twee of drie. Twee zijn er al voorbij. Het is een wat vaag gevoel. (…) Maar ik voel dat de Heer me hier voor een korte tijd geplaatst heeft, en niets meer… Maar het is een gevoel. Ik laat altijd de mogelijkheid open.”

Over migratie
“Momenteel is het probleem van wereldwijde migratie erg pijnlijk. Omdat er verschillende grenzen van migratie zijn. Ik verheug me erin dat Europa zijn migratiebeleid herziet. Italië is erg genereus geweest en ik wil dat zeggen. De burgemeester van Lampedusa, die een vrouw is, heeft zichzelf in de waagschaal gesteld, het risico lopend het eiland te veranderen van een toeristische bestemming in een plaats van asiel en welkom. Wat minder geld verdienen betekent. Dit is heroïsch.”
De paus zegt dat hij de stem van migranten wil zijn en dat zijn gevoelig richting migranten niet ideologisch is, maar spontaan, en voortkomt uit zijn persoonlijke geschiedenis als zoon van Italiaanse migranten in Buenos Aires.

Over de dag waarop het conclaaf hem tot paus koos
“In twee stemrondes was het allemaal voorbij. Het was een verrassing, zelfs voor mij. (…) Tijdens de stemming bad ik de rozenkrans, ik bid gewoonlijk dagelijks drie rozenkransen, en ik voelde een grote vrede, bijna tot het punt van ongevoeligheid. Precies hetzelfde toen alles was uitgemaakt, en voor mij was dit een teken dat God het wilde, grote vrede. Vanaf die dag tot nu heb ik die niet verloren. Het is ‘iets van binnen’, het is als een gave.”

Over het paus zijn
“Ik vind het niet erg!. Het enige dat ik zou willen is op een dag naar buiten gaan zonder herkend te worden, en naar een pizzeria te gaan voor een pizza. Nee, ik zeg dit als een voorbeeld. In Buenos Aires was ik een zwerver. Ik bewoog tussen parochies en zeker is deze gewoonte veranderd… het is hard werk geweest om te veranderen. Maar je went eraan.”

Over paus Benedictus XVI
“In het algemeen denk ik dat wat Benedictus zo moedig deed, het openen van de deur was naar de emeritus-pausen. Benedictus moet niet worden beschouwd als uitzondering, maar als een instituut. (…) Ik zou het idee er een leeftijdsgrens op te zetten (op het pausschap – red.) niet steunen, maar ik deel het idee van wat Benedictus deed. Ik zag hem laatst bij het consistorie. Hij was gelukkig, tevreden. Gerespecteerd door iedereen. Ik bezoek hem. Zo nu en dan spreek ik hem per telefoon. Zoals ik zei, het is als het in huis hebben van een wijze grootvader. Men kan advies zoeken. Loyaal tot de dood. Ik weet niet of je je herinnert dat hij, toen we op 28 februari afscheid namen in de Clementijnse Zaal, zei ‘mijn opvolger is onder jullie, ik beloof loyaliteit, trouw en gehoorzaamheid. En dat doet hij. Een man van God.”

Over de curiehervorming
“Er is iets in het pauselijk hof dat een ietwat atavistische traditie handhaaft. En ik zeg dit niet op een minachtende manier, het is een kwestie van cultuur. Dit moet veranderd worden, de verschijning van een hof kan gehandhaafd worden, terwijl die een werkgroep ten dienste van de Kerk is. Ten dienste van de bisschoppen.”