fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus haalt uit naar consumentisme

KN Redactie 9 juli 2015
image

Hij deed dit in Bolivia in zijn preek, in een Mis in Santa Cruz bij gelegenheid van de opening van het vijfde Nationale Eucharistisch Congres. Franciscus keerde zich tegen een logica die probeert alles in “ruilobjecten, consumentengoederen, alles in koopwaar te veranderen”.

De zwaksten

Die logica koerst erop af “slechts zeer weinigen ruimte te laten en allen uit te sluiten, die niet produceren”, aldus de paus. De zwaksten trekken hierbij steeds “aan het kortste eind”.

Ouderen

Jezus, ging hij verder, accepteert deze denkwijze niet. De werkelijke rijkdom van een samenleving is af te meten aan het leven van haar mensen. Die rust op de ouderen, die in staat zijn wijsheid en het geheugen van hun volk door te geven aan de kleinsten.

Isolatie en uitsluiting van de armsten

Franciscus riep er in zijn preek toe op, de collectieve herinneringen en ervaringen van een volk niet simpelweg overboord te zetten. Volken hebben een geheugen, een herinnering die van de ene op de andere generatie overgaat. Wanneer dat geheugen verdoofd wordt, zijn hoop en vreugde in gevaar, aldus de paus. Het gevolg is een treurigheid die leidt tot isolatie en uitsluiting van de armsten.

Evo Morales

Tijdens de Spaanstalige Mis werden ook gebeden in drie inheemse talen uitgesproken. Franciscus had zich in zijn openingstoespraak al ingezet voor de rechten van de inheemse volken.
De paus neemt later vandaag (vannacht in Europese tijd) deel aan de Wereldontmoeting van Volksbewegingen in Santa Cruz. Daar spreekt ook de Boliviaanse president Evo Morales.

Burger King sacristie

Overigens diende voor de Mis een naastgelegen filiaal van fastfoodketen Burger King de paus tot sacristie. Het filiaal was vandaag gesloten.