fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus haalt uit naar wereldleiders die niets deden om mensen te redden van nazi’s

KN Redactie 23 juni 2015
image

Dat deed hij zondag tijdens zijn bezoek aan Turijn. Hij sprak daar bij een ontmoeting met jongeren over het niet ingrijpen van wereldmachten in grote conflicten, te beginnen met de Tweede Wereldoorlog.

‘Waarom niet gebombardeerd?’
“De grote machten hadden foto’s van de spoorwegroutes waar de treinen overheen reden op weg naar de concentratiekampen, zoals Auschwitz, om de joden te vermoorden en ook de christenen, en ook de Roma en ook de homoseksuelen. Zeg me eens, waarom hebben ze die niet gebombardeerd?”

Stalin
Ook sprak de paus over de dood van vele christenen in concentratiekampen in Rusland onder Stalin, na de oorlog. “Hoeveel christenen hebben daar geleden en werden daar vermoord?”, zei hij verwijzend naar die kampen.

‘Grote tragedie in Armenië’
Franciscus ging ook opnieuw in op de “grote tragedie in Armenië” in de vorige eeuw. “Zo velen zijn gestorven. Ik weet het aantal niet, meer dan een miljoen zeker. Maar waar waren de wereldmachten toen? Ze keken de andere kant op”.

Woede Turkije
In april haalde de paus zich de woede van Turkije op de hals toen hij de moord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog een “genocide” noemde.

‘Derde Wereldoorlog’
Bij de jongerenontmoeting in Turijn herhaalde de paus vervolgens zijn eerdere uitspraak – gedaan tijdens zijn bezoek aan Sarajevo – dat hij de huidige conflicten in de wereld beschouwt als “een Derde Wereldoorlog in stukjes”.