fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus in Kenia: kom op voor gezin en ongeboren leven

KN Redactie 26 november 2015
image

Hij deed dit in de preek tijdens zijn eerste openbare Mis op Afrikaanse bodem, meldt de Catholic Herald. De Mis vond plaats op het terrein van de universiteit van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. “De gezondheid van een samenleving hangt af van de gezondheid van haar gezinnen”, aldus de paus.

Kinderen verwelkomen als zegen

Franciscus riep de Kenianen op gezinnen te steunen en kinderen te verwelkomen als een zegen. Hij drong er bij hen op aan praktijken tegen te gaan “die arrogantie in mannen voedt, vrouwen kwetst of vernedert en het leven van de onschuldige ongeborenen bedreigd”.

Ook riep hij de Kenianen op een meer rechtvaardige samenleving te vormen die omziet naar de armen, en om “alles af te wijzen dat leidt naar vooroordeel en discriminatie, want deze dingen zijn niet van God”.

Tienduizend agenten

De Mis op de natte campus werd bijgewoond door tienduizenden gelovigen en werd opgeluisterd door Keniaanse zangers en traditionele dansers.

De paus werd enthousiast verwelkomd door de menigte terwijl hij het terrein doorkruiste in de pausmobiel. Ongeveer tienduizend agenten waren op de been om de veiligheid te garanderen.

Sommige mensen waren al sinds 3 uur ’s nachts buiten. Op het terrein hadden zij zware regenbuien te verduren . Anderen namen plaats in tot drie kilometer lange rijen om in de buurt van het terrein te kunnen komen.

‘Gezondheid gezinnen’

“De Keniaanse samenleving wordt al lang gezegend met een sterk gezinsleven, een diep respect voor de wijsheid van de ouderen en liefde voor de kinderen”, zei Franciscus in zijn preek. “De gezondheid van een samenleving hangt af van de gezondheid van haar gezinnen.”

‘Gezinnen steunen in hun missie’

“Voor hun bestwil, en voor het welzijn van de samenleving, roept ons geloof in Gods woord ons op gezinnen te steunen in hun missie in de samenleving, om kinderen te accepteren als een zegen voor onze wereld, en om de waardigheid van iedere man en vrouw te verdedigen, want wij zijn allemaal broeders en zusters in de ene menselijke familie.”

‘Onschuldige ongeborenen’

“Gehoorzaam aan Gods word zijn wij ook geroepen ons te verzetten tegen praktijken die arrogantie in mannen voeden, vrouwen kwetsen of vernederen en het leven van de onschuldige ongeborenen bedreigen.”

Speciale missie christelijke gezinnen

“Wij zijn geroepen elkaar te respecteren en aan te moedigen, en uit te reiken naar al diegenen in nood. Christelijke gezinnen hebben deze speciale missie: om Gods liefde uit te stralen en het leven gevende water van zijn Geest te verspreiden. Dit is vandaag de dag in het bijzonder belangrijk, want wij zien de groei van nieuwe woestijnen gecreëerd door een cultuur van materialisme en onverschilligheid voor anderen.”

Doop, vormsel en Eucharistie

Paus Franciscus benadrukte ook het belang van doop, vormsel en de Eucharistie. “Wij hebben deze geschenken van genade nodig! Onze wereld heeft deze gaven nodig! Kenia heeft deze gaven nodig! Zij sterken ons in trouw te midden van tegenslag, als we ‘in de valleid van de schaduw van dood’ lijken te lopen. Maar zij veranderen ook onze harten. Ze maken ons trouwere discipelen van de goddelijke Meester, vaten van barmhartigheid en liefhebbende goedertierenheid in een wereld die gewond is door egoïsme, zonde en verdeeldheid.”

Noodzaak van dialoog

Voorafgaand aan de Mis zei de paus tot christelijke en islamitische leiders over de noodzaak van dialoog. Hij herinnerde daar ook aan de “barbaarse” aanslagen in Kenia van het aan al-Qaeda gelieerde al-Shabaab.

Tijdens de vlucht naar Kenia werd Franciscus gevraagd of hij zich zorgen maakt om zijn eigen veiligheid. Hij antwoordde met een kwinkslag: “Het enige waar ik me zorgen over maak tijdens deze reis, zijn de muggen.”

Paus Franciscus geeft later vandaag in het regionale VN-hoofdkwartier in Nairobi een toespraak over het milieu. (KN/Catholic Herald)

Een impressie van (het wachten op) de Mis op het terrein van de Universiteit van Nairobi:

{gallery}Paus viert Mis bij Universiteit van Nairobi{/gallery}