fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus in Kenia: oecumene en interreligieuze dialoog ‘essentieel’

KN Redactie 26 november 2015
image

Hij deed dit vanochtend tijdens een ontmoeting met oecumenische en interreligieuze leiders in de nuntiatuur in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Dialoog ‘geen luxe’ maar ‘essentieel’

Volgens de voorbereide tekst van de toespraak zei Franciscus dat oecumenische en interreligieuze dialoog “geen luxe” is. “Het is niet iets extra’s of optioneels, maar essentieel, iets dat onze wereld, gewond door conflict en verdeling, toenemend nodig heeft.”

‘Dienst aan het algemeen welzijn’

Interreligieuze dialoog, voegde hij toe, is niet alleen essentieel voor vrede, maar ook een rijke bron van verlichting en wordt een “belangrijke dienst aan het algemeen welzijn”.

De paus maakte zijn opmerkingen kort na de door ISIS opgeëiste terreuraanvallen in Parijs, die ten minste 128 mensen het leven kostten.

Garissa en Westgate Mall

Hij herinnerde ook aan de aanvallen in Kenia zelf door terroristen van het aan al-Qaeda gelieerde al-Shabaab, dat vanuit buurland Somalië opereert. Zeven maanden geleden doodde al-Shabaab 147 studenten in de stad Garissa. Vier maanden geleden kwam een groep arbeiders om bij een aanval op een groeve in Mandera. In 2013 vermoordden terroristen 67 mensen in het Westgate winkelcentrum in Nairobi.

‘Barbaarse aanvallen’

“Ik weet”, zei Franciscus, “dat de barbaarse aanvallen op Westgate Mall, Garissa University en Mandera nog vers in jullie geheugen liggen. Al te vaak worden jonge mensen geradicaliseerd in de naam van religie om verdeeldheid en angst te zaaien, en het weefsel van onze samenlevingen te verscheuren.”

Bekering van het hart

“Hoe belangrijk is het dat wij worden gezien als profeten van vrede, vredestichters die anderen uitnodigen in vrede, harmonie en wederzijds respect te leven!”

De paus benadrukte ook het belang ervan om nooit geweld te gebruiken in naam van God, en bad voor de bekering van het hart van degenen die geweld plegen in naam van religie.

‘ Laat ons bidden voor vrede!’

Hij sloot zijn toespraak af door te herinneren aan de vijftigste verjaardag van de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie en zei te hopen dat de Kerk haar toewijding aan de oecumenische dialog en vriendschap voortzet.

“Laat ons, terwijl we naar de toekomst kijken, bidden dat alle mannen en vrouwen zichzelf zullen zien als broeders en zusters, vreedzaam verenigd in en doorheen onze verschillen. Laat ons bidden voor vrede!”

{gallery}Kenia oecumene en interreligieuze dialoog{/gallery}