fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus in Sarajevo: ‘Nooit meer oorlog!’

KN Redactie 6 juni 2015
image

Hij deed dit tijdens zijn eendaags bezoek aan de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Tijdens een bijeenkomst met regeringsfunctionarissen en politici riep hij de drie bevolkingsgroepen op bij te dragen aan een “geduldige en vertrouwvolle dialoog”.

Nooit meer oorlog
Tijdens een openluchtmis, waarbij meer dan 65.000 mensen aanwezig waren, herinnerde de paus aan de burgeroorlog die het voormalige Joegoslavië zo hevig heeft geteisterd. Vanuit de verscheurde stad dient een kreet ten hemel te stijgen, zei de paus. “Nooit meer oorlog!”
Oorlog betekent verdrijving, vluchtelingenkampen en verwoeste huizen en fabrieken. Boven alles, het betekent “veel gebroken levens”. In Sarajevo is deze ervaring tastbaar aanwezig, aldus de paus.

Derde Wereldoorlog
Kijkend naar de huidige situatie in de wereld zei Franciscus dat er een “soort Derde Wereldoorlog” gaande is, die op verschillende plaatsen wordt gevoerd. In de “globale communicatie” is een “klimaat van oorlog” binnengeslopen. Hij veroordeelde degenen die bewust aansturen op een botsing tussen culturen en beschavingen of oorlogen gebruiken om wapens te verkopen.

Hoogtepunt
De openluchtmis, ‘s morgens, in het Kosovostadion was het hoogtepunt van het bezoek. ‘s Middags had de paus ontmoetingen met priesters en religieuzen, met vertegenwoordigers van de islam en andere christelijke kerken. Aan het einde van het rond elf uur durende bezoek verblijf volgt een ontmoeting met jongeren.

Vooruitgang
In zijn toespraak tot de regeringsvertegenwoordigers loofde de paus de “vooruitgang” die is geboekt sinds het einde van de Bosnische oorlog (1992-1995), nu 20 jaar geleden. Hij riep de EU en de internationale gemeenschap op om het verzoeningsproces te ondersteunen. Bosnië-Herzegovina is een “integraal deel van Europa”. Daarnaast riep de paus op tot een daadwerkelijke wettelijke gelijkheid voor de burgers van alle etnische groepen. Ook maande hij tot eerbiediging van de fundamentele rechten, met name de vrijheid van godsdienst. Daarna liet hij witte duiven los als symbool van vrede.

Veiligheid
Het bezoek vond plaats onder zware beveiliging. Toen de paus arriveerde waren sluipschutters op de daken van het luchthavengebouw. Drie militaire helikopters cirkelden voortdurend rond. In totaal waren ongeveer 4.000 veiligheidsmensen ingezet.

Etnische gebieden
In 1995 kwam een einde aan de bloedige burgeroorlog met het sluiten van het Dayton-akkoord. De voormalige Joegoslavische deelrepubliek Bosnië-Herzegovina werd verdeeld in de Republika Srpska (Servische Republiek) en de (Bosnisch-Kroatische) Federatie van Bosnië en Herzegovina. Critici menen dat het akkoord van Dayton, feitelijk neerkomt op erkenning van de etnische zuiveringen en de consolidatie inhoudt van een situatie die door geweld is gecreëerd.

Problemen
Van de ongeveer 3,8 miljoen inwoners behoren er 440.000 tot de Kroatische katholieke bevolkingsgroep. Dat is nog slechts de helft van de Kroaten die er voor de oorlog leefden. De emigratie gaat nog steeds door. Ongeveer 1.000 kerkgebouwen werden tijdens de oorlog vernietigd. De bisschoppen klagen over obstakels bij het aanvragen van bouwvergunningen en andere benadelingen in het dagelijks leven.