fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus in Turijn: roept op tot meer sociale gerechtigheid, bidt bij Lijkwade

KN Redactie 21 juni 2015
image

Het huidige economische leven wordt gekenmerkt door grote werkeloosheid, corruptie en de aanbidding van het geld, zei Franciscus zondag in zijn toespraak voor de Dom van Turijn.

Algemeen welzijn
De wereld, aldus Franciscus, leidt onder een winstgeoriënteerde economie die vooral jongeren en ouderen uitsluit. In het middelpunt mag echter niet het kapitaal staan, maar het algemeen welzijn.

Ongerechtigheden overwinnen
De paus riep op tot een “pakt” tussen alle maatschappelijke actoren en generaties, om de ongerechtigheden van het wereldwijde economische systeem te overwinnen.

Lijkwade van Turijn
Paus Franciscus was ‘s ochtends van Rome naar de Noord-Italiaanse industriestad gevlogen, die bijzonder sterk te lijden heeft onder de economische crisis. Aanleiding voor het bezoek is de uitstelling in de Dom van de Lijkwade van Turijn. Die is te zien bij gelegenheid van het tweehonderdste geboortejaar van de heilige Don Bosco, die in Turijn werkte.

Waardigheid
De paus benadrukte in zijn toespraak het recht op arbeid. “De arbeid is niet alleen nodig voor de economie, maar voor de menselijke persoon zelf, voor zijn waardigheid, voor zijn deelname aan het staatsleven en voor de maatschappelijke samenhang.”

Arbeidsmarkt discrimineert jongeren en vrouwen
De arbeidsmarkt echter, ging hij verder, discrimineert vooral jongeren en vrouwen. “De vrouwen, die toch het voornaamste gewicht bij de zorg voor het huishouden, de kinderen en de ouderen te dragen hebben, worden nog altijd gediscrimineerd, ook in de arbeidswereld.” Franciscus riep scholen, universiteiten en ondernemers op, meer te investeren in de beroepsmatige opleiding.

Migratie
De paus waarschuwde ervoor, de stijgende migrantenaantallen voor de werkeloosheid en andere sociale noden verantwoordelijk te maken. “De migratie versterkt de wedloop, maar de migranten zijn daar niet schuldig aan, want ze zijn zelf slachtoffer van de ongerechtigheid van deze economie, die hen wegwerpt, en van de oorlogen.”

Corrupte en maffiose structuren
Ook eiste Franciscus een beslissende strijd tegen de corruptie en maffiose structuren in het economisch leven. De corruptie, zei hij, is zo verbreid dat ze als normaal gedrag geldt. Samenlevingen hebben nieuwe moed nodig, om hun sociale en economische crises te overwinnen. Beslissend daarbij is volgens de paus het respect voor zowel de ouderen als de jonge generatie. Beide zijn een rijkdom voor de samenleving.

Stil gebed bij Lijkwade
Aansluitend ging de paus de Dom in, waar hij korte tijd in stil gebed voor de Lijkwade van Turijn doorbracht. Daarna ging hij per pausmobiel naar het Piazza Vittorio voor een openluchtmis.