fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘Kerk kiest soms harde lijn’

KN Redactie 3 december 2015
image

“Veel mensen worden uitgesloten”, aldus de paus in een interview met het Italiaanse tijdschrift Credere.
“Ik geloof dat dit een tijd voor barmhartigheid is. Wij zijn allemaal zondaars, wij dragen allemaal innerlijke lasten met ons mee”, meldt CWN.

Oude traditie

Het barmhartigheidsjaar, dat op 8 december wordt geopend, bouwt voort op een thema dat al onder zijn voorgangers is ontwikkeld, aldus paus Franciscus. In het bijzonder noemde hij Johannes Paulus II, die in 1980 zijn tweede encycliek ‘Dives in Misericordia’ (‘Rijk aan barmhartigheid’) aan het thema wijdde en later het Feest van de Goddelijke Barmhartigheid instelde.
De nadruk op Gods genade, aldus paus Franciscus, is een relatief recente vernieuwing van een traditie die altijd al heeft bestaan.

Harde lijn

Op de vraag naar het waarom van het barmhartigheidsjaar antwoordde hij: “De wereld heeft behoefte om te ontdekken dat God vader is, dat er barmhartigheid is, dat wreedheid niet de manier, dat de veroordeling niet de manier. Want het is de Kerk zelf, die soms een harde lijn kiest en in de bekoring trapt om een harde lijn te volgen en alleen morele regels te onderstrepen; veel mensen worden uitgesloten.”

Regelmatige biecht

“Iedereen heeft behoefte aan barmhartigheid”, zegt de paus, die benadrukte zelf ook tekortkomingen te hebben. “Ik maak nog steeds fouten en ik bega zonden. Ik ga elke vijftien tot twintig dagen biechten.”

‘Moederlijke dimensie van God’

Het Jubeljaar kan gelovigen helpen “de moederlijke dimensie van God” te herkennen. Hij doelt daarmee op “de tederheid, kenmerkend voor een moeder, Gods tederheid, die voortkomt uit het hem eigen vaderschap. God is zowel vader als moeder.”

Gebaren van barmhartigheid

Aan het eind van het interview onthult paus Franciscus dat hij van plan is een ​​aantal publieke gebaren te maken om het thema van het Jubeljaar te onderstrepen. Hij zei dat hij “een vrijdag per maand een ander gebaar zal maken”. Welke dat zijn wilde hij niet vertellen.