fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus klaagt christenvervolging aan

KN Redactie 6 november 2015
image

Dat schrijft paus Franciscus in een boodschap aan de deelnemers aan het Christelijk Wereldforum dat deze week in de Albanese hoofdstad Tirana plaatsvond.
Dat was geheel gewijd aan de ervaring van discriminatie, vervolging en martelaarschap door christenen van alle richtingen.

Niet onverschillig

“Ik denk met grote droefenis aan de toenemende discriminatie en vervolging van christenen in het Midden-Oosten, Afrika, Azië en de rest van de wereld. Uw bijeenkomst toont aan dat wij als christenen niet onverschillig zijn tegenover het lijden van onze broeders en zusters”, aldus de paus.

Gedeelde ervaring

“In vele delen van de wereld is het getuigenis van Christus, zelfs tot bloedvergietens toe, een gedeelde ervaring van katholieken, orthodoxen, anglicanen, protestanten, evangelicalen en pinksterchristenen, die dieper en krachtiger dan de verschillen die onze Kerken en kerkelijke gemeenschappen nog altijd scheiden. De communio martyrum is het krachtigste teken van onze gezamenlijke reis.”
“Tegelijkertijd geeft uw bijeenkomst stem aan de slachtoffers van dergelijke onrecht en geweld, en zoekt zij naar wegen die de mensenfamilie uit deze tragische situatie kan leiden. Met deze gevoelens verzeker ik u van mijn geestelijke nabijheid.”

Oproep

“Mogen de martelaren van vandaag, behorend tot vele christelijke tradities, ons helpen begrijpen dat alle gedoopten lid zijn van hetzelfde Lichaam van Christus, Zijn Kerk. Laat ons deze diepe waarheid verstaan als een oproep om vastberaden voort te gaan op onze oecumenische weg naar een volle en zichtbare communio, meer en meer groeiend in liefde en wederzijds begrip.”