De waarschuwingen voor een economisch systeem dat de wereldwijde armoede versterkt, zijn niet gebaseerd op een linkse ideologie, maar op het evangelie. Dat heeft de paus gezegd in een interview waarover de Italiaanse krant La Stampa voorpubliciteit maakt. Het interview maakt deel uit van het boek Paus Franciscus. Deze economie is dodelijk van de vaticanisten Andrea Tornielli en Giacomo Galeazzi, dat dinsdag uitkomt.
Schandpaal
“Als ik enige plaatsen uit de preken van de vroege kerkvaders uit de tweede en derde eeuw over de omgang met de armen zou herhalen, zou menigeen mij voor de voeten werpen dat mijn preek marxistisch is”, aldus de paus. “Tegenwoordig werpen markten meer gewicht in de schaal dan de mens: het is een zieke economie”, citeert de krant uit het gesprek. De paus onderstreept dat het er niet om gaat de rijken aan de schandpaal te nagelen. Zijn kritiek betreft veeleer de aanbidding van de rijkdom, “die godsdienst die ongevoelig maakt voor de noodkreet van de armen”. Er is geen onbeperkt recht meer te bezitten als je voor je eigen behoefte nodig hebt, zolang anderen het noodzakelijkste in het leven tekort komen. Dat heeft niets met ‘pauperisme’ te maken, dat uit is op armoede voor iedereen.
Solidariteit
De roep om een rechtvaardige verdeling, aldus de paus, is geen uitvinding van het communisme en moet niet geïdeologiseerd worden. “Als de Kerk ertoe uitnodigt datgene te overwinnen wat ik als ‘globalisering van de onverschilligheid’ heb aangeduid, dan is zij ver verwijderd van welk politiek belang dan ook.” Ook eerdere pausen hebben in de twintigste eeuw versterkt aangedrongen op solidariteit met de armen en hebben de heerschappij van het geld veroordeeld. “Hoe meer tijd er voorbij gaat, hoe meer de ervaring uitwijst dat zij gelijk hadden.” Markten en financiële speculanten mogen geen onbeperkte autonomie genieten.
Mensvijandige verhoudingen
Opnieuw keerde de paus zich in het interview tegen een ‘wegwerpcultuur’, waarin abortus, het wegwerken van oude mensen of de perspectiefloosheid van veel jongeren alledaags zijn geworden. “Laten we daar een eind aan maken.” De mensvijandige verhoudingen van het heden zijn geenzins onomkeerbaar, aldus Franciscus. In het boek onderzoeken Tornielli en Galeazzi toespraken, documenten en interviews van paus Franciscus over sociale thema’s, omdat hem vaak verweten wordt marxistische standpunten te ondersteunen. (KNA)