fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: Lijkwade Turijn roept op tot solidariteit

KN Redactie 21 juni 2015
image

“Christus’ liefde spoort ons aan”, zei hij bij het gebed aan het einde van een openluchtmis met tienduizenden deelnemers.

Eerder had Franciscus in de Dom van Turijn in stilte gebeden bij de Lijkwade. De doek geldt als de doek waarin Christus’ Lichaam na zijn kruisdood in het graf werd gelegd. Totaal sluitend wetenschappelijk bewijs is er niet, maar vele aanwijzingen die dit aannemelijk maken wel.

Icoon
De Kerk ziet de Lijkwade niet als reliek, maar als icoon, die voor gelovigen een bijzondere nabijheid tot God mogelijk maakt. Tijdens de Mis gebruikte ook de paus de term ‘icoon’.

Geboortedag Don Bosco
De Lijkwade is sinds 19 april te zien in de Dom van Turijn, in verband met de tweehonderdste geboortedag van de heilige Don Bosco. De uitstelling duurt nog tot woensdag.

Jezus’ liefde
In zijn preek tijdens de Mis riep Franciscus de mensen op ondanks vele problemen in het leven, niet het vertrouwen in Jezus’ liefde te verliezen. Die begeleidt zelfs de niet-gelovigen en de kwaden, want Jezus, aldus de paus, kwam niet voor de rechtvaardigen maar voor de zondaars.

‘Ware vernieuwing’
De Heer vergeeft steeds als mensen bereid zijn tot bekering: “De eigen grenzen, de eigen zwakten te erkennen, dat is de deur die naar Jezus’ vergeving leidt, naar zijn liefde, die ons in de diepte kan vernieuwen, die ons nieuw schept.” De wereld streeft altijd naar vooruitgang, “maar alleen Jezus’ trouw maakt ware vernieuwing mogelijk”.

‘Ik ben een kleinkind van deze aarde’
Aan het einde van de Mis zei de paus onder applaus van de menigte: “Ik ben een kleinkind van deze aarde.”

Franciscus’ vader
Franciscus’ vader, Mario Jose, emigreerde in 1929 uit de in de regio gelegen stad Asti naar Argentinië. Daar werd Jorge Mario Bergoglio op 17 december 1936 geboren.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21