fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘Milieu-encycliek komt waarschijnlijk in juni of juli’

KN Redactie 15 januari 2015
image

De paus zei dit tijdens de persconferentie aan boord van het vliegtuig dat hem van Sri Lanka naar de Filipijnen bracht, zo meldt Catholic News Service.

Concept
Gevraagd naar het document zei hij dat er inmiddels al drie keer een concept is gemaakt. Na een eerste versie door een team onder leiding van kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede, maakte hij zelf een tweede en een derde versie. Die laatste is voorgelegd aan de Congregatie voor de Geloofsleer, het staatssecretariaat en de theoloog van het pauselijk huishouden.

‘Juni of juli’
“Nu”, zei de paus, “neem ik een week vrij in maart om er naar te kijken. Aan het einde van maart zal het denk ik compleet zijn. Dan wordt het vertaald. Ik denk dat als de vertalingen goed gaan, het in juli of juli uitkomt.”

Klimaattop
Franciscus noemde het belangrijk dat de encycliek op tijd zou uitkomen om invloed te kunnen hebben op de wereldwijde top over klimaatverandering, die op 30 november in Parijs begint. De paus hoopt dat wereldleiders daar meer moed tonen op dit vlak dan in het verleden.

Ontbossing
Franciscus gaf geen expliciet antwoord op een vraag over de invloed van menselijke activiteit op klimaatverandering. Wel hernam hij kritiek die hij eerder uitte op door mensen gecreëerde schade aan het milieu door activiteiten als ontbossing en uitputting van landbouwgronden.