fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus moet bezoek door storm afbreken

KN Redactie 17 januari 2015
image

Hevige wind en slagregens dwongen de piloten van het pausvliegtuig het vertrek naar Manilla met vier uur te vervroegen, meldt KNA.

Slachtoffers ramp 2013
Het altaar, dat door de paus in de stad Tacloban was gebruikt, stortte een uur na de Eucharistieviering in.
Vanwege de slechte weersvooruitzichten was de paus al een uur eerder naar het eiland Leyte vertrokken. Hij wilde er de slachtoffers en overlevenden van tyfoon Haiyan uit november 2013 een hart onder de riem steken.

Mis in de regen
Ondanks het weer waren er toch nog 120.000 mensen bij de open luchtviering aanwezig, 40.000 minder dan oorspronkelijk werden verwacht, volgens schattingen Filippijnse media. Oorspronkelijk verwacht waren 160.000. Het weer werd echter zo slecht dat de paus, met een plastic regencape over zijn liturgische gewaden, afzag van zijn preek. In plaats daarvan sprak de paus enkele zeer persoonlijke woorden in het Spaans.

Diep geraakt
De paus vertelde dat toen hij in Rome de foto’s van de stormramp had gezien hij per se naar Tacloban wilde gaan. “Ik ben hier misschien een beetje te laat gekomen om met u te zijn, maar ik ben er”, zei hij. “Ik ben hier om u te vertellen dat Jezus nooit teleurstelt.”
God kan huilen met de mensen en kan hen in de meest moeilijke momenten bijstaan. Veel aanwezigen waren diep ontroerd door de preek. Velen huilden.

Marcos
Bij de plechtigheid was ook Imelda Marcos aanwezig, de weduwe van de voormalige president Ferdinand Marcos (1917-1989), die het land van 1972 tot 1986 als dictator leidde. De broer van Imelda Marcos, Alfred Romualdez, is burgemeester van Tacloban.

Nabestaanden
Na de Mis ontmoette de paus 30 overlevenden en nabestaanden van Typhoon Haiyan, die 14 maanden geleden zwaar huishield in de Filippijnen. Volgens officiële cijfers kostte de storm alleen al in Tacloban minstens 2.474 levens. In totaal kwamen er bij de tyfoon ongeveer 6.300 om het leven. Veel van de dodelijke slachtoffers van Leyte rusten in een massagraf naast de kathedraal van Palo.

Haastig afscheid
Een ontmoeting met priesters en religieuzen in de kathedraal van Palo moest worden ingekort. De rit naar het vliegveld vond plaats in een grote haast. De paus nam zonder verdere plichtplegingen afscheid in de Pausmobiel alvorens hij haastig aan boord van het vliegtuig ging.