fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus naar Zweden voor herdenking Reformatie

KN Redactie 25 januari 2016
image

Daarbij zullen naast de paus leiders van de lutherse wereldfederatie en vertegenwoordigers van andere Kerken aanwezig zijn.

Oecumenische ontwikkelingen

De herdenking vindt op 31 oktober plaats in het Zuid-Zweedse Lund, waar de lutherse wereldfederatie in 1947 werd opgericht. De bijeenkomst is de start van een jaar vol evenementen bij gelegenheid van vijfhonderd jaar Reformatie.

Tevens worden in Lund de belangrijkste oecumenische ontwikkelingen tussen katholieken en lutheranen van de afgelopen vijftig jaar voor het voetlicht gebracht.

Gezamenlijke dienst

De eendaagse bijeenkomst omvat ook een gezamenlijke dienst in de lutherse kathedraal van Lund. Die vindt plaats aan de hand van een gezamenlijke, katholiek-lutherse liturgische gids die deze maand werd gepubliceerd door de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen en de wereldfederatie.

Vergeving

De herdenking in Lund volgt op de publicatie van een document in 2013 getiteld Van conflict naar eenheid. Daarin wordt onder meer vergeving gevraagd voor de verdeeldheden van de afgelopen eeuwen.

Volgens de secretaris van de Pauselijke Raad, bisschop Brian Farrell, gaat het bij de bijeenkomst “om de goede en juiste dingen die de Reformatie naar voren heeft gebracht”, maar wordt er ook gewezen “op de treurige en negatieve kanten”.