fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus op weg naar Zuid-Amerika, ‘continent van de hoop’

KN Redactie 5 juli 2015
image

Ecuador, Bolivia, Paraguay

De paus vertrok vanochtend om 9.00 uur vanuit Rome. Naar verwachting zal hij vanavond om 22.00 uur, 15.00 uur plaatselijke tijd, landen in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Daar begint hij aan het eerste deel van zijn pausbezoek dat hem ook naar Bolivia en Paraguay zal brengen.

‘Drukbezet’ programma paus Franciscus

De paus heeft in Zuid-Amerika een druk programma, dat onder meer zeven vluchten omvat, tweeëntwintig toespraken en talloze ontmoetingen in de drie landen. Vaticaans woordvoerder pater Lombardi – die met de paus meereist – noemde de reis dan ook “drukbezet”. Het is de eerste keer dat de paus drie landen in een pausbezoek aandoet en volgens pater Lombardi ligt het bezoek van Franciscus aan deze drie landen in lijn met de logica van de periferie van de Kerk, waar de paus veel waarde aan hecht.

Latijns-Amerika ‘continent van de hoop’

“Om deze reis te begrijpen, zei pater Lombardi voor vertrek, moeten we dezelfde woorden gebruiken als de paus die herinnerde aan de woorden van Johannes Paulus II die Latijns-Amerika het ‘continent van de hoop’ noemde, omdat we daarvan nieuwe ontwikkelingsmodellen verwachten die christelijke traditie met burgerlijke vooruitgang verbinden, rechtvaardigheid en gelijkheid met verzoening, wetenschappelijke en technologische ontwikkeling met menselijke wijsheid.” Zuid-Amerika is nog altijd het meest katholieke continent ter wereld.

Thema pausbezoek Zuid-Amerika

Het overkoepelende thema van paus Franciscus’ negende internationale apostolische reis is ‘de vreugde van de verkondiging van het Evangelie’. Na zijn bezoek aan Ecuador, zal de paus op 8 juli naar Bolivia vliegen. Daar vertrekt hij op 10 juli voor het laatste deel van dit pausbezoek, Paraguay. Op 13 juli landt de paus weer in Rome.

Lees hier meer over het pausbezoek aan Ecuador, Bolivia en Paraguay.