fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘Opende iedereen zich maar voor de wonderen van Gods liefde!’

KN Redactie 28 september 2015
image

“Twijfel wekken over de werkzaamheid van de Heilige Geest, de indruk geven dat het niet kan gebeuren in mensen die geen ‘deel van de groep’ zijn, die niet ‘zoals wij’ zijn, is een gevaarlijke verleiding, aldus de paus. “Niet alleen blokkeert het bekering tot het geloof; het is een pervertering van het geloof!”

Mozes en Jezus

In de lezingen van de Mis, zei de paus, wijst zowel Mozes als Jezus zijn volgelingen omwille van hetzelfde terecht: een poging grenzen te stellen aan Gods werkzaamheid.

In de eerste lezing meldt Jozua aan Mozes dat er mensen profeteren zonder mandaat, terwijl in het Evangelie de leerlingen mensen hadden verhinderd in Jezus’ naam demonen uit te drijven.

‘De wonderen van de liefde’

“Waren wij maar allen profeten! Zou ieder van ons zich maar openen voor de wonderen van de liefde ten bate van zijn eigen gezin en alle gezinnen van de wereld”, ging de paus verder, “om zo de ergernis van een kleine en argwanende liefde te overwinnen, die in zichzelf gesloten en ongeduldig met de anderen is!”

“‘Ongeduldig’ heb ik gezegd, en daarbij ligt er een vraag voor jullie, die ieder voor zich mag beantwoorden: schreeuwt men bij mij thuis tegen elkaar, of wordt met liefde en tederheid gesproken? Dat is een goede manier om onze liefde te meten”, aldus de paus.

‘Authenciteit van het geloof’

Paus Franciscus zei verder onder meer dat “de verleiding om de vrijheid van God, die het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen, die voorbijgaat aan de bureaucratie, het bestuursapparaat en de kring van de insiders, als ergernis te ervaren”, een bedreiging vormt voor “de authenticiteit van het geloof” en daarom “energiek teruggewezen” moet worden.

Slachtoffers van seksueel misbruik

Zijn bezoek aan Philadelphia was de afsluiting van Franciscus’ eerste bezoek aan de Verenigde Staten. In Philadelphia had hij ook een ongeplande ontmoeting met vijf slachtoffers van seksueel misbruik.