<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus roept op tot regelmatige biecht

KN Redactie 16 december 2015
image

Het sacrament van boete en verzoening is een “belangrijk teken” van het Heilig Jaar van Barmhartigheid, zo zei de paus vandaag bij de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein.

‘Ervaring van Gods barmhartigheid’

Gaan biechten, ging hij verder, betekent met God verzoend worden en de “onmiddellijke ervaring van zijn barmhartigheid” te hebben. God begrijpt niet alleen de begrenzingen en tegenspraken van de mensen. Als zij hun zonden belijden, is Hij hen ook bijzonder nabij, aldus Franciscus.

Paus Franciscus gaf op 8 december het startsein voor het Heilig Jaar van Barmhartigheid met het openen van de Heilige Deur van de Sint-Pieter.

Wederzijds vergeven

De paus riep de mensen ook op elkaar wederzijds te vergeven. Men kan niet God om vergeving vragen en zelf niet bereid zijn andere mensen te vergeven, aldus Franciscus.

Vergeven is niet gemakkelijk, zei hij, “omdat ons hart arm is en het alleen op eigen krachten niet voor elkaar krijgt”. Gods barmhartigheid echter, voegde de paus toe, stelt de mensen in staat te vergeven.

Liefhebben en vergeven

Verder zei Franciscus dat barmhartigheid en vergeving niet bij “mooie woorden” mogen blijven, maar in het dagelijks leven verwerkelijkt moeten worden. Liefhebben en vergeven zoals God liefheeft en vergeeft, is het levensprogramma van de christen. Dat duldt geen onderbrekingen en uitzonderingen, aldus de paus.

Belang biecht

Eerder dit jaar benadrukte paus Franciscus tijdens de boeteviering in de Sint-Pieter waarin hij het Barmhartigheidsjaar aankondigde het belang van de biecht. Hij biechtte toen ook zelf en hoorde biecht.

Paus Franciscus gaf eerder catechese over de biecht. Klik hier om zijn toespraak over het sacrament van boete en verzoening te lezen.