fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus staat voetwassing vrouwen toe op Witte Donderdag

KN Redactie 22 januari 2016
image

Dat is bevestigd in het gisteren gepubliceerde decreet In Missa in Cena Domini, ondertekend door kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst. “Vanaf nu kunnen de herders van de Kerk de deelnemers aan de ritus kiezen uit alle leden van het volk van God”, schrijft kardinaal Sarah.

Brief van de paus

Het decreet volgt op een brief die paus Franciscus in december 2014 aan de kardinaal stuurde. Daarin schrijft de paus dat hij “al enige tijd nadenkt over de ritus van de voetwassing” met de intentie “de wijze van uitvoering te verbeteren” opdat de ritus zo “ten diepste de geste die door Jezus werd gedaan” kan uitdrukken, “zijn zelfgave ‘tot aan het einde toe’ voor de redding van de wereld”.

Romeins Missaal

In de brief vraagt de paus aan kardinaal Sarah om het Romeins missaal aan te passen opdat “de herders van de Kerk vanaf nu ook deelnemers voor de ritus kunnen kiezen uit alle leden van het Volk van God”.

Verscheidenheid 

De kardinaal schrijft dat met de wijziging van het missaal priesters “een groepje gelovigen” kunnen kiezen “dat de verscheidenheid en de eenheid van elke geleding van het volk van God vertegenwoordigt”. “Dit groepje kan bestaan uit mannen en vrouwen, en uit jongeren en ouderen, gezonden en zieken, geestelijken, gewijden en leken.”

Pius XII

In 1955 stelde paus Pius XII met een decreet de mogelijkheid in op de Mis van het Laatste Avondmaal de voeten te wassen van twaalf jongens en mannen.

Paus Franciscus

Paus Franciscus week op dit punt overigens al een aantal keer af van het Romeins missaal. Zo waste hij in 2013 in een jeugdgevangenis in Rome ook de voeten van twee meisjes. In 2014 voerde hij de ritus uit in een centrum voor minderbedeelden en ook daar waste hij de voeten van een aantal vrouwen.