fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus tegen Poetin: ‘vrede nastreven in Oekraïne, Syrië en Irak’

KN Redactie 11 juni 2015
image

Franciscus zei bij de ontmoeting dat een “oprechte en grote inzet” nodig is “om vrede te realiseren”. Vaticaans woordvoerder pater Lombardi liet na de ontmoeting weten dat de paus het essentieel vindt dat men zich in Oekraïne inzet “om de ernstige humanitaire situatie het hoofd te bieden en onder meer toegang te garanderen voor hulpverleners”. Franciscus benadrukte de noodzaak dat “alle partijen zich inzetten om de akkoorden van Minsk uit te voeren”. Dat akkoord van februari 2012 tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk omvat onder meer afspraken om zware wapens en troepen terug te halen. De paus onderstreepte ook, zo zei pater Lombardi, het belang van “het opnieuw opbouwen van een klimaat van dialoog” in het gebied.

‘Vrede in Irak en Syrië’
Ook kaartte de paus de situatie in Irak en Syrië aan en benadrukte nogmaals het belang om ook daar naar vrede te streven en de christenen in het gebied te beschermen. Het is “urgent de vrede na te streven met concrete betrokkenheid van de internationale gemeenschap en tegelijkertijd de noodzakelijke levensomstandigheden te garanderen van iedereen in de samenleving, inclusief die van religieuze minderheden en in het bijzonder de christenen.”

Uur te laat
Poetin was gisteren de hele dag in Italië waar hij een bezoek bracht aan de Expo in Milaan en ook een ontmoeting had met de Italiaanse premier Matteo Renzi. Vervolgens ging hij naar het Vaticaan waar hij werd ontvangen door Mgr. Gaenswein, prefect van de pauselijke huishouding. De Russische president kwam ruim een uur later dan gepland. De ontmoeting met de paus duurde uiteindelijk zo’n vijftig minuten.

‘Engel van vrede’
Aan het einde van de ontmoeting schonk de Russische president de paus een afbeelding van de kathedraal van Christus de Redder, die ten tijde van de Sovjet-Unie werd afgebroken, maar daarna weer werd opgebouwd. Franciscus gaf Poetin op zijn beurt een exemplaar van de apostolische exhortatie Evangelii Gaudium en een medaille van de vredesengel. “Dit is de engel van vrede die alle oorlogen wint en spreekt over de solidariteit tussen de volkeren”, zo liet de paus aan de president weten.