fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus trekt minder mensen naar Vaticaanstad

KN Redactie 31 december 2015
image

Dat heeft de persdienst van het Vaticaan bekend gemaakt. Het Vaticaan heeft het exacte aantal van 3.210.860 gelovigen gegeven, maar wijst erop dat het om “inschattingen” gaat die onder meer gebaseerd zijn op verstrekte toegangskaartjes voor verschillende bijeenkomsten.

Pausreizen

De cijfers betreffen het aantal gelovigen dat bijeenkomsten met de paus bijwoonde in Vaticaanstad en niet zijn bezoeken en reizen, zoals de pausreizen naar Afrika en Zuid-Amerika waar miljoenen mensen op afkwamen.

Afname

In 2014 telde het Vaticaan nog bijna 6 miljoen aanwezigen bij audiënties, angelusgebed en liturgische vieringen met de paus. In de eerste maanden van zijn pontificaat in 2013 trok Franciscus zelfs 6,6 miljoen gelovigen.

‘Terug naar normale aantallen’

Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi zei daarover dat “we terug zijn gegaan naar meer normale aantallen” en noemde de toestroom in de eerste periode van Franciscus’ pontificaat “absoluut buitengewoon”. Verder weet Lombardi de afname aan het feit dat er in 2015 minder grote evenementen waren, zoals de heiligverklaring van paus Johannes Paulus II en paus Johannes XXIII in april 2014 en het conclaaf en de uitverkiezing van paus Franciscus in maart 2013.