fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: veel kinderen krijgen oorzaak armoede? Simplistische gedachte!

KN Redactie 21 januari 2015
image

Hij blikte daarin terug op zijn reis naar Sri Lanka en de Filipijnen, die hij omschreef als een “vreugdevolle ontmoeting met kerkelijke gemeenschappen die getuigen van Christus”.

‘Troost en hoop’
Zijn ontmoeting met de gezinnen in Manila was een “saillant moment”, aldus de paus. “Het geeft mij troost en hoop om zoveel grote gezinnen te zien die kinderen verwelkomen als een echt geschenk van God.”

‘Simplistische opinie’
“Ik heb gezegd horen worden dat gezinnen met veel kinderen en de geboorte van veel kinderen onder de oorzaken van armoede zijn. Het lijkt mij een simplistische opinie”, ging hij verder.

‘Echte oorzaak’
“Ik zou zeggen dat de echte oorzaak van armoede een economisch systeem is dat de mens uit het centrum heeft gehaald en [daar] de god van het geld heeft geplaatst, een economisch systeem dat altijd kinderen uitsluit, de ouderen, de jeugd.”

Sint-Jozef
Net als in zijn toespraak tot de gezinnen in Manila zei de paus dat het beeld van St.-Jozef als beschermer van het Kind Jezus een model is dat nagevolgd moet worden in het vandaag de dag verdedigen van het gezin tegen “de nieuwe ideologische kolonisaties die zijn identiteit en zijn missie bedreigen”.