fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus: ‘verdronken bootvluchtelingen zijn nu bij God’

KN Redactie 7 december 2015
image

De paus was niet persoonlijk in Assisi aanwezig, maar sprak de mensen op het plein voor de Sint Franciscusbasiliek toe via een videoverbinding vanuit het Vaticaan. Onder de toehoorders in Assisi waren ook 31 vluchtelingen, afkomstig uit Afghanistan, Kameroen, Nigeria en Syrië.

Boot als kerststal

In zijn toespraak verwees de paus naar de kerstgroep op het plein in Assisi die geplaatst is in een boot die gebruikt werd door vluchtelingen. Zij gebruikten de zeven meter lange boot om in 2014 vanuit Tunesië naar het Italiaanse eiland Lampedusa te vluchten.

Sterker dan de dood

“Kijkend naar die boot…Jezus is altijd bij ons, zelfs op moeilijke momenten”, aldus Franciscus. “Hoeveel broeders en zusters zijn er op zee verdronken! Zij zijn nu bij God. Hij kwam om ons hoop te geven en we moeten deze hoop aannemen. Hij kwam ons vertellen dat Hij sterker is dan de dood, dat hij groter is dan elk kwaad. Hij kwam om ons te vertellen dat hij barmhartig is, geheel barmhartig.”

Barmhartigheid en vergeving

De paus vroeg iedereen om met Kerstmis de “harten te openen voor barmhartigheid en vergeving”. Opnieuw verwijzend naar de bootvluchtelingen, voegde de paus daaraan toe: “Het is echter niet gemakkelijk om deze moorden te vergeven.”

Instrumenten van hoop

Paus Franciscus bedankte ook de leden van de Italiaanse kustwacht die aanwezig waren in Assisi. Zij redden voor de Italiaanse kust vluchtelingen die vanuit Noord-Afrika het Italiaanse vasteland proberen te bereiken. “Jullie waren de instrumenten van hoop die ons Jezus brengen.”

Voorbeeld van solidariteit

Hij noemde het zuiden van Italië, waar veel vluchtelingen aan land komen, “een voorbeeld van solidariteit voor de hele wereld”. Medewerkers van de Italiaanse Spoorwegen en de Italiaanse marine deelden in Assisi cadeaus uit aan arme gezinnen.

De Heer is nabij

Ook sprak de paus direct tot de aanwezige vluchtelingen. “Til jullie hoofd op, de Heer is nabij. En met hem komen kracht, redding, hoop. Het hart is misschien bedroefd, maar het hoofd is verheven van hoop op de Heer.”

Kerstverlichting

De paus stak in het Vaticaan met een kaars een olielamp aan. Tegelijkertijd werden op het plein voor de basiliek in Assisi de kerstboom en kerststal aangelicht.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21