“De Heilige Vader veroordeelt met kracht de gruwelijke aanval die de stad Parijs in rouw heeft ondergedompeld en met een groot aantal slachtoffers dood en ontzetting heeft gebracht in heel Frankrijk en alle vredelievenden tot ver buiten de Franse grenzen diep heeft verontrust”, verklaarde de Vaticaanse woordvoerder pater Federico Lombardi woensdagavond.
Stop de haat
“Paus Franciscus is de gewonden en de families van de slachtoffers nabij in hun gebeden en lijden. Hij dringt er bij alle mensen op aan om alles te doen wat in hun macht ligt tegen de verspreiding van haat en alle vormen van fysiek en moreel geweld dat het menselijk leven vernietigt, de menselijke waardigheid schendt en de fundamentele goedheid ondermijnt van het vreedzaam samenleven van mensen en volken, ongeacht hun nationaliteit, religie en culturele achtergrond.”
Geweld niet te rechtvaardigen
“Moorddadig geweld is verfoeilijk, ongeacht de motivatie, en kan nooit worden gerechtvaardigd. Het leven en de waardigheid van allen moeten worden gegarandeerd en met vastberadenheid worden beschermd. Elke instigatie van haat moet worden afgewezen en respect voor anderen bevorderd.”
Steunbetuiging
De paus zegt zijn nabijheid, spirituele solidariteit en steun toe aan al degenen die, ieder in zijn eigen rol, blijven streven naar vrede, rechtvaardigheid en de rechten van mensen, om de bronnen en oorzaken van haat in deze pijnlijke en tragische tijd in Frankrijk uit te roeien en in de rest van een wereld die wordt gekenmerkt door spanningen en geweld.”
Verband met cartoon
L’Osservatore Romano kopte woensdagmiddag de voorpagina met de kop ‘Strategia della Barbarie’ (Een strategie van barbaarsheid). “Een bloedige terroristische aanslag in Parijs is de meest recente tragische uitdrukking van de strategie van barbarij die al enige tijd bijna dagelijks het internationale nieuws domineert”, aldus het commentaar op de voorpagina van het Vaticaanse blad. “Vijftien minuten voor de aanval publiceerde het weekblad via twitter een cartoon van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de zogenaamde Islamitische Staat. De aanval lijkt een afschuwelijke wraakoefening tegen de krant te zijn voor het publiceren ervan.”
Het Vaticaan reageerde kort na de aanval al met een scherpe veroordeling van de “geweldsdaad tegen mensen en tegen de persvrijheid.”