fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Archief

Paus vertrouwt vruchten Zuid-Amerika reis toe aan Maria van Guadalupe

KN Redactie 19 juli 2015
image

Dat zei paus Franciscus zondag na afloop van het wekelijkse Angelusgebed op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan.

Consumentisme

Paus Franciscus bezocht van 5 tot en met 12 juli Ecuador, Bolivia en Paraguay. Hij sprak zich daar meermaals uit tegen de gevolgen van het kapitalisme in de wereld. Zo waarschuwde hij tijdens een openluchtmis in Bolivia op 9 juli voor een grenzeloos consumentisme, waarbij de zwakkeren in de samenleving steeds “aan het kortste eind” trekken.

Beschermheilige

Guadalupe is een Mariabedevaartsoord in Mexico waar Maria in de zestiende eeuw meerdere keren verschenen is aan de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin. Sinds 1945 is Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe de beschermheilige van Latijns-Amerika.

‘Afgelegen plek’

In zijn catechese tijdens het Angelus op het Sint-Pietersplein vertelde paus Franciscus over Jezus de Goede Herder, waarbij de paus inging op het evangelie dat vertelt hoe Jezus met zijn apostelen “naar een afgelegen plek” ging om te rusten na hun ervaring van de missie.

‘Gevoelens van zijn hart’

Volgens de paus geeft de evangelist een intense weergave van Jezus wanneer hij beschrijft hoe Jezus reageert bij het zien van alle mensen die Hem volgen. Het is bijna een foto, zei de paus, die “de gevoelens van zijn hart” vangt. Bij het zien van de menigte wordt Jezus “bewogen met medelijden” voor hen, omdat “ze als schapen waren zonder herder; en Hij begon hun vele dingen te leren”, aldus de paus.

‘Ogen van het hart’

Verder zei de paus dat de woorden “om te zien”, “medelijden hebben” en “te onderwijzen”, “de woorden van de Herder” genoemd kunnen worden. Volgens de paus kijkt Jezus niet naar de mensen als een socioloog of fotograaf; de Heer kijkt altijd “met de ogen van het hart”, zei Franciscus.

‘Tederheid van God’

Ook Jezus’ mededogen is meer dan een menselijke emotie, zei de paus. Het is eerder de barmhartigheid van “de Messias in wie de tederheid van God vlees is geworden”, aldus de paus. Het is deze barmhartigheid die Jezus aanzet “de menigte te voeden met het brood van Zijn Woord”.

Inzet Kerk

De paus zei dat hij had gebeden voor de Geest van Jezus de Goeder Herder voor zijn rondreis door Zuid-Amerika. Volgens de paus heeft het “Latijns-Amerikaanse continent een groot menselijk en spiritueel potentieel en bewaart het diepgewortelde christelijke waarden, maar heeft het ook ernstige sociale en economische problemen”.

De paus benadrukte dat de Kerk zich inzet voor het mobiliseren van “geestelijke en morele kracht van haar gemeenschappen”, in samenwerking met diverse maatschappelijke componenten, om deze problemen het hoofd te bieden.